Anlık Bildirim

Akıncı TİHA, 1.360 kg yüküyle uçuş rekoru kırdı

Geçtiğimiz günlerde irtifa rekoru kıran Akıncı TİHA şimdi de 1.360 kg ağırlığında faydalı yüküyle önemli bir uçuş başarısı yakaladı.

Akıncı TİHA uçuş rekoru Tam Boyutta Gör

Geçtiğimiz günlerde Türk havacılık tarihinin irtifa rekorunu kıran Bayraktar Akıncı TİHA (Taarruzi İnsansız Hava Aracı), şimdi de yüklü bir şekilde uçuş süresi rekoru kırdı. Akıncı TİHA, 3000 libre (1.360 kg) faydalı yükle 13 saat 24 dakika uçuş gerçekleştirdi.

Akıncı TİHA’nın tasarım doğrulama faaliyetleri kapsamındaki uçuşunda gövde altına TÜBİTAK SAGE tarafından yerli olarak geliştirilen NEB (Nüfuz Edici Bomba) yerleştirildi. Böylelikle 3000 libre (1.360 kg) faydalı yükle - tam yük kapasitesine yakın bir yükle- havalandı. Kalkış ağırlığı 6 tonu bulan AKINCI TİHA, 30.000 feet (9.144 metre) irtifaya kadar yükseldi. AKINCI TİHA, 13 saat 24 dakika boyunca havada kaldı.

İlk uçuşunu 6 Aralık 2019’da yapan Akıncı TİHA’nın test faaliyetleri sürüyor. Diğer İHA’lara göre daha büyük boyutlara ve daha fazla faydalı yük kapasitesine sahip Akıncı TİHA, bugüne kadar 874 sorti yaptı. 9 Temmuz 2021’de 3000 libre faydalı yükle elde ettiği uzun uçuş süresinin yanı sıra 8 Temmuz 2021’de 25 saat 46 dakika süren uçuşta 38.039 feet (11.594 metre) yüksekliğe çıkarak Türk havacılık tarihinin irtifa rekorunu kırmıştı. 5 Temmuz 2021’de gerçekleştirilen atış testinde ise Roketsan tarafından milli olarak geliştirilen harp başlıklı akıllı mühimmatlar MAM-C, MAM-L ve MAM-T ile hedefleri tam isabetle vurdu.

Akıncı TİHA’nın seri üretim çalışmaları devam ediyor. TSK envanterine bu sene içerisinde girmesi planlanıyor.

Akıncı TİHA özellikleri

Akıncı TİHA, Bayraktar TB2’ye göre daha uzun ve daha geniş yapıya sahip. Büyük boyutunun avantajıyla daha fazla mühimmat taşıyor ve daha yüksek irtifada uçabiliyor. Havada kalış süresi ise Bayraktar TB2’ye göre 3 saat daha kısa. Bayraktar TB’de bulunan otonom uçuş, otonom taksi, otonom park, rota takibi, çapraz yedekli YKİ sistemi gibi yazılımsal özelliklerin tamamına Akıncı’da da yer veriliyor.

20 metre kanat açıklığı ve 1350 kilogram faydalı tük taşıma kapasitesine sahip. 24 saat havada kalabiliyor ve 40 bin feet irtifaya ulaşabiliyor. 2 adet 750 HP veya 2 adet 450 HP turboprop motor konfigürasyonuyla uçuyor. 750 HP motorlar ile seyir hızı 130 knots, maksimum hızı 195 knots. Akıncı’nın daha hafif ve daha uzun sürede havada kalacak versiyonu olan Akıncı-C’nin TUSAŞ tarafından üretilen yerli motorla uçması planlanıyor.

AKINCI TİHA, SOM seyir füzesi gibi stratejik hedefler için geliştirilen milli mühimmatları da atabilme yeteneğiyle büyük bir güç çarpanı olacak. Burun kısmında bulunacak yerli üretim AESA radarı ile yüksek durumsal farkındalığa sahip olacak olan Bayraktar AKINCI, kanat altında taşıyacağı TÜBİTAK SAGE tarafından milli olarak geliştirilen Gökdoğan ve Bozdoğan hava-hava mühimmatları ile harekât icra edebilecek. EO/IR kamera, AESA radarı, Görüş Hattı Ötesi (uydu) haberleşme ve elektronik destek sistemleri gibi kritik yükler taşıyacak olan hava aracı gelişmiş yapay zekâ özelliklerine de sahip olacak. AESA sayesinde zorlu hava koşullarında bile görüntü aktarabiliyor.

Akıncı TİHA'nın 1.360 kilogram faydalı yüküyle elde ettiği uzun uçuş testinin fotoğralarını aşağıdaki galeriden görüntüleyebilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
12888 kez okundu.
21 kişi, toplam 21 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
iha, bayraktar ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim