Anlık Bildirim

Alder Lake işlemcilerde AVX-512 desteği bir varmış bir yokmuş

Intel’in masa üstüne sunacağı Alder Lake işlemcilerde AVX-512 desteğini anakarttan itibaren kapatacağı gündeme geldi. AVX-512 isteyenlerin ise modlama yapması gerekecek. 

Alder Lake Tam Boyutta Gör

Intel Alder Lake işlemci mimarisi son dönemde firmanın geliştirdiği en iddialı işlemcilere sahip olacak ve şimdiden heyecan yaratmış durumda. Melez çekirdek mimarisi yanında AMD muadillerine göre daha iyi performans sunuyor olması yeni dönemde rekabetin nasıl olacağı konusunda herkesi merak içerisinde bıraktı. 

Alder Lake işlemcilerde AVX-512 var mı?

Gelişmiş vektör uzantıları olarak tanımlanan AVX-512 teknolojisi bilimsel simülasyonlar, finansal analizler, yapay zeka (AI)/derin öğrenme, 3D modelleme ve analiz, görüntü ve ses/video işleme, kriptografi ve veri sıkıştırma gibi iş yükleri ve kullanımlara yönelik performansı arttırıyor. 

AMD’nin de yeni nesillerde yer vererek avantaj sağlamak istediği AVX-512 teknolojisinin Intel Alder Lake işlemcilerin gündeme gelmeye başladığı ilk günlerde Intel tarafından destekleneceği ifade edilmişti. Sonrasında ise verimlilik çekirdeği barındırmayan veya verimlilik çekirdeklerini kapatan sistemlerde kullanılacağı belirtilmişti. 

Şimdi ise Intel’in anakart üreticilerinin AVX-512 desteğini tamamen kapatmasını istediği bildiriliyor. Yani ne verimlilik çekirdeği kapalı ne de sadece performans odaklı olması artık AVX-512 için yeterli değil. Bazı Z690 anakartlarda AVX-512 desteğini açan UEFI ayarlarının kaldırıldığı dile getiriliyor. 

AVX-512 desteğini kullanmak isteyenler için mod yazılımları şu an için alternatif ancak güvenlik konusunda zaafiyet doğurması mümkün. Ayrıca modların kaybolmaması için güncellemelerden de uzak durmak gerekiyor. Bu da diğer bir dezavantaj. Intel’in AVX-512 desteğini sadece Alder Lake tabanlı Xeon işlemcilerde  bırakarak satış konusunda sıkıntı yaşamamak istediği düşünülüyor. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim