Anlık Bildirim

Almanya ve AB'nin içten yanmalı motor gerilimi: Elektrikli otomobillere e-yakıt alternatifi

AB Komisyonu, içten yanmalı motorları 2035’e kadar yasaklamak isterken bu hedefe karşı en büyük karşı ses Almanya’dan gelmişti. Şimdi ise tarafların çözüm için doğru yolda olduğu söyleniyor.
Almanya ve AB arasındaki içten yanmalı motor gerilimi çözülüyor Tam Boyutta Gör
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nde içten yanmalı motorlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Scholz, Almanya ve Avrupa Komisyonu'nun içten yanmalı motora sahip otomobillerin yasaklanması konusundaki anlaşmazlığı kaldırmak için "doğru yolda" olduklarını söyledi. Hollanda Başbakanı Mark Rutte de "önümüzdeki günlerde" bir çözüm olasılığını dile getirdi.

Ne olmuştu?

Almanya ve AB arasındaki içten yanmalı motor gerilimi çözülüyor Tam Boyutta Gör
Avrupa Parlamentosu, iklim değişikliğiyle mücadele ve Paris Anlaşması’nın hedefleri doğrultusunda kıta genelinde içten yanmalı motora sahip araçların 2035’ten sonra yasaklanması doğrultusunda karar almıştı. Almanya ise bu yasağa son anda itiraz ederek e-yakıtla çalışan araçların bu yasaktan muaf tutulmasını talep etmişti. Anlaşılacağı üzere Almanya, güçlü otomotiv firmalarını korumak istiyor.

Başta Fransa olmak üzere bu itiraz bazı AB ortaklarını kızdırırken İtalya dahil diğerlerinden de destek almıştı. Belçika Başbakanı Alexander De Croo, "Arabalardan kaynaklanan CO2 emisyonlarını aşamalı olarak ortadan kaldırmak için net bir yol seçtik, şimdi feragat etme zamanı değil" açıklamasında bulundu.

E-yakıtlar ile içten yanmalı araçlar hayatımızda kalmaya devam edecek

Almanya ve AB arasındaki içten yanmalı motor gerilimi çözülüyor Tam Boyutta Gör
Çıkmazı aşmak amacıyla komisyon, e-yakıtla çalışan araçların nasıl karbon nötr olarak kabul edilebileceğine dair bir yol haritası önerdi. E-yakıtla çalışan yeni içten yanmalı motorlu araçların 2035'ten sonra tescil edilebilmesi için gerekli zaman çizelgelerini ve düzenleyici çözümlerin ana hatlarını içeren bir bildiride ilerleyen dönemlerde yayınlanacak.

Almanya Ulaştırma Bakanı Volker Wissing konu hakkında somut ve ayrıntılı bir şekilde konuşulduğunu söylerken sürecin titizlikle ele alındığını, durumun "çok karmaşık bir yasal süreç" olduğunu söyledi. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümetinin yeşil dönüşüme bağlı olduğunu ancak iklim hedeflerine ulaşmak için hangi teknolojilerin kullanılacağına AB'nin karar vermemesi gerektiğini söyledi.

Sonuç olarak Almanya, 2035’te uygulanması beklenen içten yanmalı motor yasağını itirazıyla engelledi. Bu tutumu onaylayanlar olduğu kadar onaylamayan üyeler bulunuyor. Almanya’nın karşısında olanlar iklim değişikliğinden ciddi endişe duyarken yanında duran ülkeler ise geçişin “zararsız” olmasını istiyor. Dolayısıyla her iki tarafın da isteklerinin yerine getirilmesi için yoğun bir çalışma yapılıyor. Görünüşe göre e-yakıtlar/sentetik yakıtlar ile içten yanmalı motorlar hayatımızda kalmaya devam edecek. Bilindiği üzere Formula 1'de halihazırda geleneksel otomobil yakıtlarından daha temiz olan E10 yakıtlar kullanıyor. 2026 yılında gelecek yeni teknik regülasyonlar ile yüzde 100 sürdürülebilir yakıtlara geçiş yapılacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
20809 kez okundu.
22 kişi, toplam 26 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
elektrikli otomobil, avrupa birliği ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim