Anlık Bildirim

AMD’nin 20 yıllık kartlarına Linux güncellemesi

2000’li yılların popüler ekran kartlarından Radeon R serisi Linux tarafında önemli bir güncelleme aldı. Yıllar sonra gelen güncelleme dönemin oyunlarında performansı arttıracak. 

AMD Radeon R500

Eskiyen ve tarihe karışan ekran kartları için güncelleme tabiri neredeyse imkânsız. Resmi güncellemelerin artık olmadığı bu tarz ürünlere yazılım toplulukları sahip çıkıyor. AMD’nin Radeon R serisi eski ekran kartlarına önemli bir güncelleme geldi. 

AMD Radeon R serisi canlandı

AMD’nin en iyi dönemlerinden birisi olan 2000’li yılların başında Radeon R serisi ekran kartları önemli bir rol oynuyordu. 2002 yılında Radeon R300 serisini piyasaya süren AMD, 2004 yılında Radeon R400 ve 2007 yılında da Radeon R500 serisini çıkarmıştı. 

Dönemin oyunlarını keyifli bir şekilde oynatan Radeon R serisi haliyle tarihe karıştı. Bugün halen bu kartlara sahip olan var mı bilinmez ancak Linux topluluğu nefes alma imkânı verdi. Geliştirici Emma Naholt, yayınladığı açık kaynak sürücüler ile bu kartların performansını bir miktar arttırdı. 

Yeni güncelleme ile Mesa 3D grafik kütüphanesinde bulunan ve 3D uygulamaları çalışırken grafik biriminin yükünü azaltan NIR derleyici yığınlarına erişim imkânı getirildi. Özellikle 15-20 yıllık oyunlarda daha iyi bir performans elde edilebilecek. Son dönem oyunları için haliyle söylenecek pek bir şey yok. 

Mesa 22.0 sürümünde yer alacak güncellemenin sadece Radeon R500 grafiklerinin performansını arttıracağını söyleyenler mevcut ancak geniş katılımlı testler ile NIR derleyicilerin ne tür etki yapacağı net olarak belli olacak. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim