Anlık Bildirim

Avrupa'da benzinli ve dizel satışları düşerken elektrikli araçlar yükseliyor

Avrupa'da üçüncü çeyrekte benzinli ve dizel araç satışları düşmeye devam ederken, elektrikli ve PHEV modeller de toplam satışların neredeyse beşte birini oluşturdu.

Avrupa'daki satışların beşte birini elektrikli araçlar oluşturdu Tam Boyutta Gör

Bizler Türkiye'de döviz kurlarındaki artış ve ÖTV ile boğuşurken, Avrupa'daki elektrikli araç satışları artmaya devam ediyor. Gelen yeni rapora göre, bu yılın üçüncü çeyreğinde elektrikli araçların toplam satışlardaki payı artarken, benzinli ve dizel araçlarınki düşmeye devam etti.

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği'nin (ACEA) paylaştığı yeni rapora göre, üçüncü çeyrekte tamamen elektrikli ve PHEV (şarj edilebilir hibrit) araçların toplam satışlardaki payı yüzde 19 seviyesine yaklaştı. Bu da demek oluyor ki neredeyse satılan her beş araçtan biri elektrikli/PHEV oldu.

Rapora göre tamamen elektrikli araç satışları yüzde 57 artarak 212 bin adedin üzerine çıktı. Şarj edilebilir hibrit araç satışları da yüzde 43 artışla 197 bin adet seviyesinde gerçekleşti. Bu büyüme 2020 yılı ile kıyaslandığında biraz düşük kalıyor ancak benzinli ve dizel araçlardaki düşüş göz önüne alındığında önemli bir gelişme olduğunu söylemek mümkün.

Öte yandan üçüncü çeyrekte benzinli araçların toplam satışlardaki payı 855.476 adet ile yüzde 39.5 seviyesine geriledi. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu oran yüzde 47.6 olarak gözlenmişti. Dizel araçlardaki kan kaybı ise daha büyük. Geçtiğimiz yıl üçüncü çeyrekte 769.922 adetle yüzde 27.8 pay sahibi olan dizel araçlar bu yılın aynı döneminde 381.473 adede kadar geriledi ve yüzde 17.6 paya ulaşabildi.

Avrupa'da bir diğer önemli gelişme de hibrit araçların toplam satışlardaki payının yüzde 20.7 seviyesine ulaşması oldu. Böylelikle hibrit araçlar ilk kez dizel araçları geride bıraktı ve benzinli araçlardan sonra en popüler ikinci seçenek haline geldi.

Avrupa'daki düzenlemeler arz ve talebin elektrikli araçlara yönelmesini artık neredeyse zorunlu kılıyor. Öyle ki pek çok üretici 2030'lu yıllardan itibaren Avrupa'da sadece elektrikli araç satacaklarını belirtti.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim