Bundan yaklaşık 8 yıl önce sistemin çalıştığını ispatlayan Kanadalı enerji depolama şirketi şimdi de Avustralya’nın yeşil enerjiyi depolamasında yer kapmayı başardı. Bildiğiniz üzere elektrik, üretildiği anda tüketilmesi gereken bir enerji türü. Elektriğin fazlası veya azı şebekenin çökmesine ve uzun süreli enerji kesintilerine yol açıyor.
Bu nedenle tüketime göre üretimi ayarlamak çok önemli ancak güneş ve rüzgarda böyle bir şey yapmak imkansız. Bu nedenle üretim açığını dengeleyen enerji santralleri genelde fosil bazlı olduğu için yeşil enerjiyi depolayabilmemiz mecburi.
Sistemde sadece hava sıkıştırma ve sonrasında genişleyen hava için türbin kullanıldığı için çok bir maliyeti yok. Esas maliyet yer altı deposunun inşaası ise zaten eski bir madeni kullanıldığı için iyice azalmış durumda. Bataryada madenin içi önce su ile dolduruluyor sonra içine sıkıştırılan hava basılmakta, bu şekilde suyun bir kısmı yüzey rezarvuarına yükseliyor. Maden hava dolduğunda ve basınçlı su altında kaldığında şarj tamamlanmış oluyor.
Tesisin kurulacağı yerdeki maden 600 metre derinliğe ve çok sert kayaçlardan oluşan yapıya sahip. Tesiste 1600 MWh elektrik depolama haricindeki 250 MWh'lik kapasite, elektrik kesintileri durumu için ekstra yedek bırakılacak.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Heykel var yer misin kanka?
bizimkiler tahareti tartışıyor