Anlık Bildirim

BioNTech'ten açıklama: "Üçüncü doz, Omicron'a karşı etkili"

BioNTech ve Pfizer'in Omicron varyantına yönelik laboratuvar çalışmalarının öncü bulguları açıklandı. İlk belirlemelere göre iki doz az etkili ancak üçüncü doz yeterli antikoru oluşturmaya yetiyor.

BioNTech'ten açıklama: 'Üçüncü doz, Omicron'a karşı koyuyor' Tam Boyutta Gör

Covid-19'un Omicron isimli yeni varyantı nedeniyle pek çok ülkede yeni vaka dalgası yaşanıyor. Yoğun aşılamanın olduğu ülkelerde bile rekor sayıda yeni vakalar açıklanıyor. Omicron varyantının diğer varyantlardan farklı olarak mRNA aşıları üzerinde daha etkili olduğu tespit edildi. Bu nedenle dünya büyük tehdit ile karşı karşıya. BioNTech ve ABD’li ortağı Pfizer, mRNA koronavirüs aşısının Omicron varyantına karşı etkisi hakkında bir açıklama yayınladı.

BioNTech/Pfizer'den yapılan açıklamada, laboratuvar çalışması sonuçlarına göre bu şirketler tarafından üretilen aşının 2'nci dozunun Omicron varyantına karşı daha az etkili olduğunun tespit edildiği belirtildi. Açıklamada, aşının 3'üncü dozunun Omicron'u nötralize edici antikorlar sağladığının ortaya konulduğu bildirildi. Bu doğrultuda üç doz aşının gerekliliği vurgulandı.

Şirketler, laboratuvar sonuçlarının öncü bulgular olduğunu vurgulayarak, gerekirse sadece Omicron varyantına yönelik bir aşıyı da Mart 2022'ye kadar hazır edebileceklerini duyurdu. Bu açıklamanın öncü bulgulara göre yapıldığını ve çalışma sonuçlandığında farklı bir sonuç elde edilebileceğini belirtmekte fayda var. Türkiye'de çok sayıda kişiye BioNTech aşısı yapıldığı için bu araştırma bizim için büyük önem teşkil ediyor.

Omicron karşısında inaktif aşılar mRNA aşılara göre daha etkili

Omicron varyantı çok yeni bir varyant olduğu için yeteri kadar bilimsel çalışma yapılmadı. Ancak ilk araştırma sonuçlarına göre Omicron’un bir kaçış varyantı olduğu ve Spike proteininin çok sayıda mutasyona uğradığı tahmin ediliyor. Mutasyona uğramış Spike proteini üzerinden vücuda saldırıyor.

BioNTech aşısı mRNA yapıda bir aşı olduğu için sadece Spike proteinine karşı antikor oluşturuyor. Omicron’un Spike proteinleri, çok defa mutasyona uğradığı için mRNA aşıların antikorlarından kaçabiliyor.

Sinovac ve TURKOVAC benzeri inaktif aşılar ise Spike proteininin yanı sıra N ve M proteinlerine karşı da antikor oluşturuyor. mRNA aşılar ise zayıf kalıyor. Omicronla savaşmak için inaktif aşıların ürettiği gibi ek antikorlara ihtiyaç duyuluyor. İlk tahminlere göre inaktif ve diğer yöntemlerle geliştirilen Covid-19 aşılarının, mRNA yapıdaki Covid-19 aşılarına göre daha etkili olacağı tahmin ediliyor. BioNTech, Pfizer, Moderna gibi mRNA aşı üreticilerinin açıklamalarına göre Covid-19 aşılarının yeni versiyonu gerekliliği hakkında araştırmalar devam ediyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5897 kez okundu.
26 kişi, toplam 36 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
covid-19, biontech ve
2 etiket daha Omicron Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim