Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerji sektöründeki gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. Elektrikli otomobillerin yaygınlaşmasıyla birlikte dünyada lityuma talep arttı. Artan talepler sonucunda kıymete binen lityumu daha fazla üretebilmek için bor atıklarından yararlanacağız.
Bakan Dönmez’in açıklamalarına göre bor atıklarındaki lityumun geri kazanılması planlanıyor. Bor üretilirken ortaya çıkan atıklardaki lityumun geri kazanılması için pilot üretim tesisi kurulması amaçlanıyor. Türkiye, dünya bor rezervlerinin yüzde 70’ine sahip. Bakanın açıklamaları şöyle:
“Batarya teknolojisinde çok hızlı bir gelişim yaşanıyor. Elektrikli otomobilde de en kritik nokta batarya. Bataryada hem arabanın ağırlığının artmaması hem de hacmin küçük olması gerekiyor. Ayrıca, depolanan enerji miktarının da yüksek olması gerekiyor. Burada da ağırlıklı olarak lityum piller gündemde. Çin, lityum pil konusunda çok ileri bir safhada. Lityumla ilgili bazı sevindirici ön bulgular var. Borun içinde bir miktar lityum var. Yılın son çeyreğinde, bor üretirken ortaya çıkan atıklardaki lityumun geri kazanılmasını sağlayacak bir pilot üretim tesisi kurabiliriz. Bor üretirken, içindeki lityumu da saflaştırıp sanayi ham madde ihtiyacını karşılamayı planlıyoruz."
Üçüncü sondaj gemimiz yola çıkıyor
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Doğu Akdeniz’deki petrol ve doğal gaz arama çalışmalarını hızlandırmak için üçüncü bir sondaj gemisi satın aldı. Samsung tarafından üretilen Sertao isimli sondaj gemisi, İngiltere’de yapılan açık arttırma sonucunda 37.5 milyon dolar karşılığında TPAO filosuna katıldı. Bakan’ın açıklamalarına göre bu gemi birkaç gün içerisinde seyre başlayacak ve birkaç hafta içerisinde Türkiye’de olacak. Geminin fotoğraflarına aşağıdaki galeriden ulaşabilirsiniz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
6055 kez okundu.
11 kişi, toplam 12 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
Galeri, bor ve