Anlık Bildirim

Covid-19 sonrası otoantikor üretimine dair yeni araştırma sonuçları

Yeni yapılan araştırmada Covid-19 sonrası otoantikor üretimi ve başka sebeplerden ötürü yoğun bakımda olan insanlardaki otoantikor üretim ölçekleri karşılaştırıldı.

Covid-19 sonrası otoantikor üretimine dair yeni araştırma sonuçları

Birleşik Krallık Koronavirüs İmmünoloji Konsorsiyumu tarafından finanse edilen Birmingham Üniversitesi liderliğindeki bir araştırma, Covid-19'lu birçok hastanın vücutlarının kendi dokularına veya organlarına karşı bağışıklık tepkileri ürettiğini buldu. Covid-19 hem enfeksiyon sırasında hem de sonrasındaki aylar boyunca çeşitli beklenmedik semptomlarla ilişkilendirilmiştir. Bu semptomlara neyin neden olduğu tam olarak anlaşılamamıştır ancak güçlü olasılıklardan birisi, Covid-19'un bağışıklık sisteminin kendisine saldırmak için yanlış yönlendirdiği bir otoimmün süreci tetiklemesidir. 

Clinical & Experimental Immunology dergisinde Haziran ayı başlarında yayınlanan bu araştırma, testten sonra ve enfeksiyondan sonra olan iyileşme dönemindeki (hastaneye gitmeden iyileşenlerden) 84 kişinde üretilen yaygın otoantikorların sıklığını ve türlerini araştırdı. Buradan alınan sonuçlarla başka bir nedenden ötürü yoğun bakımda olan 32 hasta karşılaştırıldı. Araştırma neticesinde Covid-19 hastalarının diğer nedenlerle yoğun bakıma yatan hastalara oranla daha fazla sayıda otoantikor ürettikleri ve bu otoantikorların altı aya kadar sürdüğü doğrulandı. Otoantikorlar, vücudun bağışıklık sistemi tarafından mikroplar ya da virüsler yerine vücudun kendi hücrelerine karşı geliştirilen antikorlardır.

Çalışmanın yazarlarından Profesör David Wraith otoantikorların hastalarda net bir semptoma neden olup olmadığı ve bunun çoklu bir enfeksiyondan sonra mı yoksa sadece Covid-19'u takiben gelişen bir fenomen olup olmadığı konusunda henüz bir bilgiye sahip olmadığını söylüyor. Bu anlamda Wraith'e göre bu antikorların SARS-CoV-2 enfeksiyonunun uzun vadeli sonuçlarına katkıda bulunup bulunmadığını ve dolayısıyla tedavi için hedef alınıp alınamayacağını belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyuluyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim