Anlık Bildirim

Deniz kıyılarında biyoçeşitliliği sağlayacak oluklu fayanslar geliştirildi

Uluslarası bir araştırmacı grubu bahsi geçen durumu iyileştirmek amacıyla 3 boyutlu yazıcılardan yardım alarak çatlaklara ve oyuklara sahip beton fayanslar geliştirdi.

Deniz kıyılarında biyoçeşitliliği sağlayacak oluklu fayanslar geliştirildi Tam Boyutta Gör

Sahil şeritlerine örülen duvarlar veya dalgakıran olarak yerleştirilen duvarlar o bölgedeki habitata ve küçük deniz canlılarına zarar verebiliyor. Şimdi ise bilim insanları denizdeki habitatı korumak için bir tür fayans geliştirdi.

Gelgitlerin çok olduğu bölgede yaşayan küçük canlılar güvenli bir yer edinebilecekleri, avcılardan saklanabilecekleri ve gelgit olayı bittiğinde güneş ışınlarından korunabilecekleri küçük çatlaklara ve dehlizlere ihtiyaç duyuyor ancak örülen duvarların yüzeyleri düz beton zeminden oluştuğu için bu durum mümkün olmuyor.

Çatlaklara sahip fayanslar

Deniz kıyılarında biyoçeşitliliği sağlayacak oluklu fayanslar geliştirildi Tam Boyutta Gör

Uluslarası bir araştırmacı grubu bahsi geçen durumu iyileştirmek amacıyla 3 boyutlu yazıcılardan yardım alarak çatlaklara ve oyuklara sahip beton fayanslar geliştirdi. Geliştirilen fayanslar 1 yıl boyunca Hong Kong, Sidney, San Francisco ve Londra’nın da yer aldığı 14 farklı bölgede denendi.

Yapılan incelemeler sonucunda oluklu fayansların %19 ila 51 oranında daha fazla canlı türü barındırdığı, %59 ila 416 oranında da daha fazla canlı sayısı barındırdığı tespit edildi.

Yeni araştırma Global Ecology and Biogeography adlı dergide yayımlandı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim