Anlık Bildirim

Depresyona genetik yatkınlık ile inflamasyon arasında bağlantı olabilir

Vanderbilt Genetics Institute kurumu araştırmacıları depresyon ile kronik hastıklar üzerine yoğunlaştı ve depresyon ile inflamasyon arasında ilişki kurdu.                 

Depresyona ile inflamasyon arasındaki bağlantı Tam Boyutta Gör

Depresyon ile çeşitli organik durumların arasındaki bağlantıyı inceleyen birçok araştırma bulunmasına karşın depresyonun organik sebepleri/sonuçları tam olarak anlaşılmış değil. Şimdi ise bilim insanları depresyon ile lökosit ( beyaz kan hücresi ) sayısı arasında bir tür bağlantı keşfetti.

Vanderbilt Genetics Institute kurumu araştırmacıları depresyon ile kronik hastıklar üzerine yoğunlaştı ve depresyon ile inflamasyon arasında ilişki kurdu.

Fikir ayrılıkları

Depresyona ile inflamasyon arasındaki bağlantı

Depresyon ile inflamasyon arasındaki kimyasal ve organik bağlantılar uzun yıllardır araştırılmasına ve bu alanla ilgili birçok çalışmasına rağmen söz konusu durum bilim insanlarını da 2 farklı kutba ayırmış durumda. Bazı bilim insanları söz konusu alanda nedensellik bulunduğunu iddia ederken bazı bilim insanları ise herhangi bir nedensellik bulunamayacağını iddia ediyor.

İlgili alana daha yakından eğilen bilim insanları yaklaşık olarak 400.000 hastanın sağlık kayıtlarını inceledi ve depresyona genetik yatkınlık ile kişinin lökosit sayısı arasında korelasyon bulmak için kolları sıvadı.

Bilim insanları birbirinden bağımsız verilerle yaptıkları araştırmalar neticesinde kişilerin poligenetik depresyon skorları ile yükselmiş lökosit sayıları arasında tutarlı bir ilişki bulmakla birlikte söz konusu verilerin akut depresyon semptomlarından bağımsız olduğunu yani verilerin depresyon/genetik yatkınlık açısından anlamlı olduğunu tespit etti.

Bilim insanları depresyon ile inflamasyon arasındaki ilişkinin iki yönlü olduğunu yani 2 bağımsız değişkenin birbirinin nedeni ve aynı zamanda sonucu olabileceğini belirtmekle birlikte ilgili alandaki veriler de bu ilişkiyi doğruluyor ancak nedenselliğin tam olarak belirlenebilmesi için gelecekte de araştırmaların yapılması gerekiyor.

Yeni araştırma JAMA Psychiatry adlı dergide yayımlandı.

Kaynakça https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2785322 https://news.vumc.org/2021/12/02/study-links-depression-scores-white-blood-cell-count/ https://newatlas.com/health-wellbeing/white-blood-cells-depression-inflammation-genetic-risk/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim