Güney Afrika varyantı olan B.1.351 veya 501.V2 olarak adlandırılan varyantın Pfizer/BioNTech tarafından üretilen aşının uygulanması neticesinde üretilen antikorları 3'te 2 oranında azaltabilir.
Avustralya'da bulunan James Cook University kurumu araştırmacıları ise rotating-crystal mageneto-optical detection ( RMOD ) adını verdikleri yöntem ile sıtmayı teşhis etmenin yollarını aradı.
University of Granada kurumu araştırmacıları yaş ortalaması 32 olan 15 farklı fiziksel olarak aktif erkeği inceledi ve denekler 7 haftalık aralarla 4 farklı egzersiz programına dahil edildi.
Bilim insanları halihazırda işitme problemlerinde kullanılan koklear implant üzerine eğildi ve implant modifiye edilerek implantın iç kulaktaki vestibüler siniri uyarması sağlandı.
ETH Zurich kurumu araştırmacıları biyolojik olarak uyumlu silikondan biyolojik olarak bozunabilir havayolu stenti geliştirdi. Yeni hava yolu tavşan deneylerinde olumlu sonuçlar verdi.
Semaglutide olarak adlandırılan ve vücutta bulunan GLP-1 adlı hormonun kimyasal yapısını taklit ederek tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan ilacın kilo kontrolünde kullanılabileceği tespit edildi.
Yardımcı iskelet üreticisi C-EXO adlı şirket hava basıncıyla aktive olan ''akıllı'' diz bandajı geliştirdi. 5 adet hava yastığı bulunan bandaj şarj edildiğinde 35 saat boyunca çalışabiliyor.
Bilim insanları vücut sıcaklığından yararlanarak enerji üretebilen hatta hasarlandığında kendini tamir edebilen deneysel yüzük geliştirdi. Yeni yapının 5 volta kadar enerji üretebileceği düşünülüyor.
Bilim insanları içeriğinde glikan içeren ve bisfosfonat olarak adlandırılan osteoporosis tedavisinde kullanılan ilaç ihtiva eden kaplama geliştirdi. Yeni kaplama fare deneylerinde olumlu sonuç verdi.
İngiltere'nin bazı bölgelerinde çeşitli mutasyonlara sahip koronavirüs varyantları tespit edilmekle birlikte İngiliz Halk Sağlığı kurumu yeni mutasyonları ''endişe verici'' olarak nitelendiriyor.
ODTÜ Kimya Bölümü Kıdemli Araştırmacı Dr. Ahmet Çağlar Özketen, sprey şeklinde koronavirüs aşısı üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Çalışmalar şu an için Faz 1 safhasında bulunuyor.
Güney Afrika’da yapılan aşılama çalışmaları ilk neticelerini gösterdi. Yapılan çalışmalara göre AstraZeneca-Oxford aşısı Güney Afrika varyantına karşı iyi koruma sağlamıyor.
14 Ocak'ta aşının ilk dozu uygulanan sağlık çalışanlarına ikinci dozların yapılmasına 11 Şubat'ta başlanacak. Sağlık çalışanları E-Devlet üzerinden aşı randevularını an itibariyle alabilir.
CoronaVac'in üreticisi Sinovac laboratuvarlarının ürettiği aşı Çin Hükümeti tarafından onaylandı. Brezilya ve Türkiye'deki çalışmalar neticesinde Çin, aşıya genel kullanım onay verdi.
Laparoskopik operasyonlar her ne kadar açık ameliyatlara oranla daha güvenli olmasına rağmen bu operasyonlarda da çeşitli sorunlar görülebiliyor. Olası yaralanmalara karşı yama geliştirildi.
Sağlık Bakanı Koca, toplantı sonrası Türkiye'de 196 kişide virüsün İngiltere mutasyonuna rastlandığını, 3 kişide de Güney Afrika ve Brezilya varyantı görüldüğünü açıklamıştı.
ABD menşeli ilaç şirketi Novavax geliştirdiği aşının koronavirüse karşı %89.3 oranında etkili olduğunu açıkladı. Avrupa İlaç Ajansı'nın Novavax tarafından geliştirilen aşıyı ön değerlendirmeye aldı.
Bilim insanları yürüttükleri fare deneyleri ile nanoterapötik enjeksiyonların farelerin dizlerindeki kartilaj ( kıkırdak ) dejenerasyonunu yavaşlatabileceğini keşfetti.