Anlık Bildirim
1987 yılından beri her sene düzenli olarak gerçekleştirilen ve müzik, film ve teknoloji dünyasından önemli isimlerin katıldığı South By Southwest(SXSW) festivaline bu yıl Elon Musk sürpriz bir şekilde katılarak festivale damga vurdu. HBO'nun sevilen dizisi Westworld'ün oyuncularının yer aldığı bir panel esnasında sahneye çıkan Musk, dizinin ana odağı olan yapay zeka teknolojisine yönelik açıklamalarda bulundu. Panelin ardından bir soru cevap etkinliğine katılan Musk, yapay zekanın yaratabileceği tehlikelere dikkat çekti.


 

Daha önceki açıklamalarında yapay zekanın üçüncü dünya savaşını başlatabileceğini ve nükleer silah çalışmaları yürüten Kuzey Kore'den çok daha tehlikeli olduğunu belirten Musk, soru cevap etkinliğinde de bu fikirlerini yineledi. ''Yapay zeka nükleer silahlardan daha tehlikeli, o zaman neden yasal bir denetimimiz yok? Bu tamamen delilik.'' diyen Musk, halk için ciddi tehlikelere sahip yapay zekanın denetlenmesi için yapay zekadan anlayan kişilerin yer alacağı bir devlet kurumu oluşturulmasını önerdi. Musk'a göre ancak bu şekilde yapay zekaya yönelik faaliyetler sürdürülmesi ve teknolojinin getirebileceği tehlikelere karşı korunmak mümkün.


Yapay zekanın gelişme hızı tahmin edilemiyor  

Bazı yapay zeka uzmanlarının, oluşturdukları şeyden daha akıllı olduklarını düşündüğü belirten Musk, kendilerini zekalarıyla tanımlayan bu kişilerin bir makinenin onlardan daha akıllı olabileceğini fikrine katlanamadıklarını ancak durumun böyle olmadığını dile getirdi. Yapay zekanın ne kadar hızlı öğrendiğini ve kısa sürede kendisini ne kadar hızlı bir şekilde geliştirdiğini anlatmak için Google'ın yapay zekası AlphaGo ve AlphaGo Zero örneğini veren Musk'a göre yapay zekanın kendini geliştirme hızı tahmin edilenin çok daha üstünde.


Hatırlanacağı üzere Google'ın 2014 yılında satın aldığı DeepMind şirketi tarafından geliştirilen AlphaGo, go oyununu öğrenirken büyük ustaların 100.000'i aşkın oyunundan faydalanmış ve yeterli bilgi birikimine ulaştığında dünyaca ünlü isimleri tek tek mağlup etmeyi başarmıştı. AlphaGo'nun selefi olan AlphaGo Zero'ya ise sadece oyunun temel kuralları öğretilmişti. Daha sonra kendi kendine oynayarak oyundaki becerisini geliştiren AlphaGo Zero üç günlük öğrenme sürecinin sonunda AlphaGo'yu ezici bir üstünlükle mağlup etmeyi başarmıştı.


Elon Musk bu iki yapay zeka örneğinde olduğu gibi gelişmelerin insanlar tarafından henüz yeterince iyi kestirilemediğini belirtiyor. Tabi bu gelişme hızının yakın zamanda insanlara kıyasla çok daha güvenli otonom araçların yaygınlaşmasına da katkı sunduğunu ekleyen Musk, yapay zeka konusunda dengeyi bulmamız gerektiğini vurguladı. ''Gelişme oranı gerçekten oldukça dramatik.'' diyen Musk'a göre ''dijital süper zekaların'' insanlarla birlikte yaşamasını sağlayacak bir yol bulmamız gerekiyor. Bu çabayı ''karşılaştığımız en büyük varoluşsal kriz'' olarak tanımlayan Musk aynı zaman da çözüm için çok fazla vaktimiz olmadığını da ekledi.


Tabi Elon Musk yapay zekanın getirebileceği tehlikelere her fırsatta dikkat çekse de yapay zekanın zararsız bir şekilde gelişmesi için OpenAI isimli kar amacı gütmeyen kuruluşa destek sunuyor. Öte yandan Musk, yapay zekaya karşı insan beynini geliştirmek ve beyin-bilgisayar arayüzü oluşturmak isteyen Neuralink şirketinin de patronu. Neuralink'in amacına ulaşması ve beyin-bilgisayar arayüzü oluşturması halinde ''insanların sayborg'a döneceği'' iddiaları ise Musk'a gülünç geliyor zira Musk'a göre halihazırda telefon ve bilgisayar insanların bir uzantısı haline gelmiş durumda ve bu haliyle insanlar zaten birer sayborg.


Kurtuluş Mars'ta olabilir 

Elon Musk ayrıca Mars'ın olası yapay zeka tehditlerine karşı güvenli bir üs olabileceğini de düşünüyor. Karanlık Çağ'ın hızla Dünya'ya yaklaştığını ileri süren Musk, Dünya'daki felaketlerin ardından insan popülasyonunu artırmak için insanların yerleşeceği ideal noktalar bulmamız gerektiğini düşünüyor. Mars'ı, Ay'a nazaran daha güvenli ve ideal bir yerleşim bölgesi olarak seçen Musk, Dünya'da yapay zekanın neden olduğu felaketlerin bitmesinin ardından insanların Mars'tan tekrar Dünya'ya dönebileceğini ve medeniyeti yeniden inşa edeceğini belirtti.


Genel olarak yapay zeka konusunda oldukça karamsar konuşan ve felaket senaryolarından söz eden Elon Musk, bu karamsar düşünceleri nedeniyle daha önce sık sık eleştirilmiş ve Facebook'un patronu Mark Zuckerberg'le de tartışmıştı. Buna karşılık Musk, düşüncelerinden emin görünüyor. Yasal düzenlemeler için adım atılmasını tavsiye eden Musk, kendisinden daha iyi bir çözüm önerisine sahip olanların fikirlerini dinlemeye de hazır olduğunu bildirdi. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5710 kez okundu.
19 kişi, toplam 21 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
elon musk, Yapay Zeka ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim