Anlık Bildirim

DSÖ: 2022’de küresel bir şırınga kıtlığı yaşanabilir

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan yeni açıklamalara göre COVID-19 aşıları sebebiyle 2022 yılında büyük bir ‘şırınga kıtlığı’ ile karşı karşıya kalabiliriz.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), salı günü yaptığı bir açıklamada 2022 yılında 2 milyara kadar şırınga açığının oluşabileceğini duyurdu. DSÖ, bu büyük şırınga kıtlığının küresel aşı çabalarını engelleyebileceğini ifade etti.

2 milyara kadar şırınga açığı oluşabilir Tam Boyutta Gör

Açıklamalara göre kıtlığın sebebi; normalden milyarlarca fazla şırınga gerektiren ve küresel şırınga tedarikini olumsuz etkileyen COVID-19 aşı kampanyaları. DSÖ Kıdemli Danışmanı Lisa Hedman yaptığı açıklamalarda, şırınga arzının COVID-19 aşı dozlarına ayak uydurması gerektiğini, aksi takdirde olumsuz sonuçlarla karşılaşılabileceğini ifade etti.

Gazetecilere verdiği demeçte, “Şırınga sıkıntısı yaşayabileceğimizi düşünüyoruz ve bu konu hakkındaki endişelerimizi dile getirmeye çalışıyoruz. Böyle bir kıtlık olursa küresel bağışıklama çabaları yavaşlayabilir ve ciddi sorunlar oluşabilir” ifadelerini kullandı.

Hedman şunları da sözlerine ekledi: “Aşı durumlarına bakarak 1 milyardan 2 milyara kadar şırınga açığı yaşanabilir.”

Rutin aşılar da etkilenebilir Tam Boyutta Gör

Gelecek yıllarda halk sağlığını etkileyebilir

Yayınlanan raporlara göre şu ana kadar dünya çapında 7.25 milyardan fazla COVID-19 aşı dozu uygulandı. Bu, normalde yapılan rutin aşı sayısının ve gereken şırınga sayısının neredeyse iki katı. Bu yüzden uzmanlar yaşanabilecek şırınga kıtlığının ciddi bir sorun olabileceğinin ısrarla altını çiziyor.  

Hedman ayrıca, sorunun rutin aşıları da etkileyebileceğini söyledi ve bu tarz gecikmelerin gelecek yıllarda ‘halk sağlığı’ üzerinde etkisi olabileceğini belirtti.

Araştırmacılar, dünya hükümetlerini ‘önceden planlama’ yapma çağrısında bulunuyor ve riski sıfıra indirme çabalarının artmasını istiyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim