Anlık Bildirim

İnsanlığın dünya üzerindeki etkisinin düşündüğümüzden daha erken başlamış olabilir

Bilim insanları, insanlığın dünya üzerindeki etkisini anlamak için sulak alanlardan ince toprak silindirler çıkardılar ve sonuçlar dünyadaki varlığımızı tekrar düşünmemize yöneltiyor bizi.

Dünya üzerindeki etkimiz zannettiğimizden daha erken mi başladı? Tam Boyutta Gör

Bilim insanları bir süredir göller, nehir yatakları gibi sulak alanlardan "çamur çekirdekleri" çıkarıyorlar. Bu sıkıştırılmış toprak yapılar, o toprakta bin yıl öncesinde tam olarak ne olduğunun ipuçlarını sunuyor bizlere. 

Araştırmacılardan Dr. Ondrejj Mottl, "Onlar geçmişe açılan penceremizdir" diyor. Bu çamur çekirdeklerini analiz etmek, her katmana yerleşmiş olan polenlere bakmak, insan faaliyetinin ne zaman bitki örtüsünü değiştirmeye başladığına dair tamamen yeni bir anlayış getirdi. Bilim insanları, birkaç yüzyıl önce Sanayi Devrimi sırasında gezegenin gerçekten dönüşmeye başladığını tahmin ediyorlar ve bu minvalde bir sonuç beklemeyi umuyorlardı. Çamur silindirleri araştırmasından elde edilen polen kayıtlarına göre türümüzün doğal dünya üzerindeki etkisi yaklaşık 4.000 yıl öncesine kadar uzanıyor. 

Tüm bu teorilerin kanıtı, yüzyıllar boyunca yere düşen ve katman katman çamura yerleşen küçücük polen taneciklerinde mevcuttur. Bir şarap şişesinden bir mantar gibi çamuru dikkatli bir şekilde çıkararak ve farklı derinliklerde "fosil poleni" analiz ettiler. Daha sonra araştırmacılar neyin ne zaman büyüdüğünü anlamak için her çamur tabakasını karbonla tarihlendirdiler ve sonuç bu şekilde çıktı. 

Peki araştırmacıları bu çalışmada yönlendiren şey ne olmuş olabilir? Örneğin bugün birçok ormanlık alan yok ediliyor. Amazon Ormanları oraya giren birçok şirket tarafından tam anlamıyla yıkıma uğratılıyor. Belki de araştırmacıların buradaki motivasyonu dünya üzerinde öte beri olan etkimiz üzerine bir tartışma yürütmektir. Şu an o kadar çok doğayı tahrip ediyoruz ki, yarın belki de doğa üzerindeki tahribatı ölçmek için bile çamurdan polen bulamaz hale geleceğiz. Ancak elbette bunlar yalnızca birer varsayımdan öte değil. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim