Anlık Bildirim


Bu yıl AMD ve Nvidia'nın yeni nesil grafik mimarilerinin büyük bir mücadeleye girdiğine tanık olacağız. En iyisi olmak için yarışan mimarilerin yanında, iç bağlantı teknolojilerinde de kıyasıya bir mücadele var. Nvidia'nın NVLINK bağlantı teknolojilerine karşı, AMD de kendi iç bağlantı teknolojisini geliştiriyor. 

Raja Koduri tarafından yapılan açıklamaya göre, hem CrossFire bağlantısının daha verimli hale gelmesi, hem de AMD GPU/APU'larının üçüncü taraf çözümler ile uyum içinde çalışması için yeni bir iç bağlantı üzerinde çalışılıyor. Yeni bağlantı hem çok hızlı bant genişlikleri, hem de düşük gecikme oranları sunacak. 

Nvidia'nın yeni nesil ekran kartlarında kullanacağı NVLINK bağlantısı, 200GB/s hızlarına kadar çıkabiliyor. PCIe 3.0 bağlantısından 5 kat daha fazla bant genişliği sunabilen NVLINK, ayrıca 8 yönlü ekran kartı bağlantılarına da imkan tanımaya başlayacak. Hali hazırda iki süper bilgisayarda, Nvidia'nın NVLINK bağlantısına yer veriliyor. 


AMD'nin yeni iç bağlantısı ise 100GB/s hızlarına kadar bant genişliği sunabilecek. Ayrıca çoklu ekran kartı yapılarına, donanım bazlı destek sunulacak. Yeni bağlantının önemli avantajı ise geniş çaplı bir destek sunacak olması. NVLINK şu anda Nvidia ekran kartları ve IBM Power işlemcilerini destekliyor. AMD ise x86 tabanlı pek çok işlemciye destek verecek. Bu bakımdan biraz daha fazla tercih sebebi olması bekleniyor. Ayrıca bazı açık kaynak standartlar da bağlantılara uygulanacak. Bellek uyumu ile GPU-CPU paylaşımı konusunda ise henüz bir bilgi yok. 

AMD ile ilgili diğer bir bilgi ise yüksek performanslı APU - HPC APU'ları hakkında. Daha önce de gündeme geldiği gibi AMD'nin HBM bellek teknolojisini üst seviye APU'larda kullanmak istediği biliniyor. HPC APU olarak sınıflanan bu yonga setlerinde; çoklu Zen çekirdeği, hızlı bir Polaris grafik birimi, güçlü bir HBM bellek, DDR4 RAM ve hızlı iç bağlantılar yer alacak. 4TFLOPS performans seviyesini yakalaması beklenen HPC APU'su için 2017 yılı işaret ediliyor.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
21304 kez okundu.
16 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, amd next gen interconnect ve Donanım Bileşenleri
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim