Anlık Bildirim

Enerji eşitsizliği küresel çapta büyümekte

Yakın zamanda yayınlanan rapora göre küresel anlamda enerji üretimi artarken bölgesel eşitsizlikler büyümekte. Rapor, ilerleyen yıllar için sürdürülebilir ve eşit enerji yollarını arıyor.

Enerji eşitsizliği küresel çapta büyümekte

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi (SDG) Enerji İlerleme Raporu'na  göre son 10 yılda küresel nüfusun büyük bir bölümünün elektriğe ulaşımı giderek artmakta. Ancak Sahra Altı Afrika'da elektriği olmayan insan sayısının arttığı da raporda dikkat çeken noktalardan birisi. Burada eksiliği çeken ülkelerdeki işlemler artırılmadıkça dünya 2030 yılına kadar uygun fiyatlı, güvenilir, sürdürülebilir ve modern enerjiye evrensel ölçüde erişim sağlama konusunda yetersiz kalacaktır. 

Rapor Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), BM Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı (UN DESA), Dünya Bankası ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ortak bir şekilde yayınlandı. 

Rapora göre Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi'nin (SDG) çeşitli yönlerinde 2010'dan bu yana önemli ilerlemeler kaydedildi ancak ilerleme bölgeler arasındaki eşitsizliği daha da derinleştirmiş görünüyor. Son 10 yılda küresel olarak 1 milyondan fazla insan elektriğe erişim kazanırken, çoğunluğunun Afrika'da bulunduğu 30 milyondan fazla insan da temel elektrik ihtiyacını karşılayamaz hale geldi. Nijerya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Etiyopya en büyük elektrik eksikliğine sahip ilk üç ülke oldular. 

Rapor yenilenebilir enerjiyi önemli ölçüde artırarak bu ülkelerdeki enerji azlığını gidermeyi hedefliyor. Yenilenebilir enerji son on yılda benzeri görülmemiş bir büyüme kaydederken, küresel enerji tüketimi paralel olarak büyüdüğü için, toplam nihai enerji tüketimindeki pay neredeyse sabit kaldı. Raporun sunduğu hedef hem enerji eşitsizliğini azaltmak hem de yenilenebilir enerjiyi trend haline getirmek.

Rapor yayıncılarından Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Yöneticisi Fatih Birol 2050 yılına kadar sıfır emisyon elde etmek için küresel bir çerçevede bir yol izlenirse, 2030 yılına kadar temel sürdürülebilir enerji hedefine bir uğrak gibi ulaşılabileceği söyledi. Ayrıca gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkelerdeki enerjiye erişimde ilerlemenin devam etmesini sağlamak için yatırımları harekete geçirmek ve büyütmek için bol çaba harcanması gerektiğini ekledi. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim