Anlık Bildirim

Hava kirliliği her yıl milyonlarca çocuğun erken doğumuna sebep oluyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan yeni bir araştırma, her yıl yaklaşık olarak 6 milyon çocuğun yaşanan hava kirlilikleri sebebiyle prematüre olarak dünyaya geldiğini ortaya çıkardı.

ABD’de Kaliforniya Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, hava kirliliğin her yıl 6 milyon prematüre doğuma sebep olduğunu ortaya çıkardı.

Yeni doğan bir çocuk Tam Boyutta Gör

Kaliforniya Üniversitesi’nde epidemiyoloji uzmanı olan Rakesh Ghosh ve ekibi tarafından yürütülen araştırmada hava kirliliğinin insan üzerindeki etkileri incelendi. 204 ülkeden alınan verilerin incelenmesi sonucunda da hava kirliliğin erken doğumlar üzerindeki çarpıcı etkisi ortaya çıkarıldı.

Hamilelikte sigara ve alkol kullanımı, aşırı kilo gibi faktörler prematüre doğumlara sebep olabiliyor. Yapılan yeni çalışmayla birlikte de hava kirliliğine maruz kalmanın erken doğuma sebep olan ana etkenlerden biri olduğu gözlemlendi.

Ghosh ve ekibi, her yıl hava kirliliği sebebiyle 6 milyon çocuğun prematüre doğduğunu ve 15 milyon yeni doğan çocuğun ise bu sebepten dolayı hayatını kaybettiğini keşfetti.

Araştırmacılar iç ve dış mekânlarda bulunan hava kirliliğini karşılaştırdı. Güneydoğu Asya, Afrika gibi gelişmekte olan bölgelerde odun ve kömürlü soba kullanımı sebebiyle iç mekân kirliliğinin daha fazla olduğu ve erken doğumlara sebep olduğu gözlemlendi.

Hava kirliliği Tam Boyutta Gör

Dünya’nın %92’si standardın altında hava soluyor

The Guardian’ın paylaştığı raporlara göre, DSÖ’nün belirlediği standartların altında hava soluyan insanların sayısı çok fazla. Dünya nüfusunun yaklaşık olarak %92’si bu standartların altında havaları solumak zorunda kalıyor. Nüfusun %49’u ise iç mekânlarda bulunan hava kirliliğine yüksek derecede maruz kalıyor.  Çin, Bangladeş ve Pakistan da hava kirliliği seviyesinin en yüksek olduğu ülkeler arasında en üstte yer alıyor.  

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim