Anlık Bildirim

Çin’e uygulanan ambargo Hollanda’yı vuruyor

Çin’in ileri yonga üretim süreçlerine erişmesine ambargo konması, ekipman pazarının lideri Hollanda’yı sarsmaya başladı. Yetkililer ülke çıkarlarının daha önemli olduğunu belirtiyor. 
ASML Tam Boyutta Gör
Küresel çip krizinde değerini altıya katlayan ve 300 milyar dolara ulaşan Hollandalı yonga ekipmanı üreticisi ASML, global ekonomik krizden payını alıyor. Firma yavaş yavaş Çin ambargosunu eleştirmeye başladı.

ASML Çin’e tedarik yapmak istiyor

Daha verimli yonga üretimini sağlayan EUV teknolojisi tabanlı döküm makinelerinin tek üreticisi Hollandalı ASML. 200 tonluk bu cihazlar 100 bin parça barındırıyor ve fiyatı 150 milyon dolar. Ne var ki Çin’in bu makinelere erişimi yasak.

Biraz daha az verimli DUV teknolojisine sahip döküm makinelerini ise ASML yanında Canon, Nikon gibi devler de üretiyor. Çin’in bu cihazlara erişimi var ancak rekabet nedeniyle ASML biraz sıkıntı yaşıyor.

Ambargoya rağmen Çin’in kullanıma hazır yonga tasarlayan bir düzine firması var. Yine ambargo altındaki SMIC bir şekilde 7nm üretim sürecine geçmeyi başardı. Ekosistemini yavaş yavaş oturtmaya çalışan Çin yonga sektörü çok önemli bir gelir kapısı haline gelecek. Haliyle Hollanda hükümeti fırsatı kaçırmak istemiyor.

Hükümet yetkilileri bitmek bilmeyen ambargolardan bıkmış durumda. Ülkenin çıkarları doğrultusunda Çin ile ticaretin eski haline dönmesi gerektiğini zira mevcut durumda gelir kayıplarının çıkarlarına zarar verdiğini dile getiriyor. G-20 toplantısında da Çin devlet başkanı Xi, Hollanda Başbakanı ile bu konuda bir görüşme gerçekleştirdi. ABD ısrarla Çin’in devlet destekli siber ajanlık faaliyetleri gerçekleştirdiğini dile getirse menfaatler başka şeyler söylüyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4139 kez okundu.
13 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
asml, yonga ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim