Anlık Bildirim

İkinci el otomobilde KDV düzenlemesi: Fiyatlar artacak

Mal ve hizmetlere uygulanan KDV oranlarında değişiklik yapılmasına yönelik yeni karar ile galerilerin 2.el araç alım-satımı arasındaki kardan ödediği %1 KDV yeni uygulama ile %18 oldu.

İkinci el otomobilde KDV düzenlemesi: Fiyatlar artacak Tam Boyutta Gör

2. el araç pazarına yönelik sürpriz bir düzenleme yapıldı. Oto galerilerin 2. el araç alım-satımı arasındaki kârdan ödediği KDV oranı yüzde 1'den yüzde 18'e yükseltildi. Bu da fiyatlara artış olarak yansıyacak.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan sektör temsilcileri, bu düzenlemenin hem fiyatları hem de kayıtdışılığı artıracağını söylüyor. Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, ikinci el araçta KDV'nin yüzde 1'den yüzde 18'e çıkmasının ikinci elde fiyatları yukarı çekeceğini söyledi. Yalçın, "Yapılacak değişiklik, kayıt dışılığı teşvik eder. Kurumsal ikinci el araç işi yapanların maliyetleri artar ve küçük esnafın yaşaması zorlaşır. Olan yine vatandaşa olur" dedi.

Kurumsal ikinci el firmalarında fiyatlarında mecburen artacağını vurgulayan Yalçın, "Bunu gören vergi vermeyen galerici de fiyat arttıracak ama yine doğru fiyatları yansıtmadığı için vergiden kaçıracak. Maalesef ikinci el araç da almak daha da zorlaşacak" diye konuştu.

Otomerkezi CEO'su Muhammed Ali Karakaş da "Netice itibariyle KDV son tüketicinin ödediği bir vergilendirme olduğu için, nihai tüketicinin üstüne ağır bir yük yüklenmiştir. Bu sebeplerden ötürü bu kararın geri alınması/daha düşük bir vergilendirmeye gidilmesi bizlerin talepleridir. Alım satımda ortaya çıkan kârın yüzde 20'lik gelir vergisi oranının üzerine yüzde 18 KDV de eklenince, ikinci el otomobil ticaretindeki toplam kârlılığın vergisi yüzde 38 olacaktır. Bu oran fiyatlara ciddi anlamda yansıyarak vatandaşın bütçesi, ikinci el otomobil almakta daha da yetersiz kalacaktır" açıklamasında bulundu.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9049 kez okundu.
24 kişi, toplam 24 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, ikinci el ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim