Anlık Bildirim

Yıllardır mobil cihazlarının grafik tarafını emanet ettiği ve yüzde 10 hissesine sahip olduğu Imagination Technologies ile ortaklığını sürpriz bir şekilde bitirme kararı alan Apple, ortağına büyük bir darbe vurmuş görünüyor.

Hatırlanacağı üzere 2019 yılı itibariyle Apple’ın kendi özelleştirilmiş grafik birimine yöneleceği ve bu tarihe kadar da kademeli olarak Imagination Technologies ile olan ortaklığını bitireceği gündeme gelmişti. Gelirlerinin neredeyse yarısını Apple cihazlarından elde eden Imagination ise bu haberin ardından yüzde 60 civarında değer kaybına uğramıştı. Firmayı zor günler bekliyor.

Ayrılık sarsıcı olabilir

Aslında Imagination firmasını ayakta tutan Apple denebilir. Bugün mobil dünyada Qualcomm Adreno ve ARM Mali rekabeti yaşanıyor. Imagination bazı yonga setlerinin içerisinde yer alsa da Android tarafında yaygın kullanımda değil. Halbuki 4 yıl önce mobil grafik pazarının lideri konumundaydı.

Biraz bunun etkisi biraz da Apple ile olan büyük ortaklığına güveni olsa gerek rekabette vites arttırma ihtiyacı hissetmedi ve Apple ortaklıktan çekildiğinde belli başlı hiç bir yonga tasarımcısı ile anlaşması olmayan bir duruma gelecek.

Bunun farkına varan firma gelecekte ayakta kalabilmek adına 3 önemli bölümden ikisini satışa çıkarmayı planlıyor. Bunlar bir süredir büyüme gösteren ve gelirlerin yüzde 29’unu oluşturan Enigma ile MIPS bölümleri olacak.

MIPS aslında ARM mimarisine rakip olarak geliştirilen bir mobil işlemci mimarisiydi. Mobil cihaz pazarında rekabete dayanamayınca entegre sistemler ve sürücüsüz araç sektörüne yöneldi. Enigma ise Nesnelerin İnterneti ile ilgili patentlere sahip ve bunları lisanslayarak gelir elde ediyor.

Imagination Technologies’in satışa çıkarmak için büyüme gösteren bölümleri seçmesi, ağırlıklarından kurtulmak istediğini değil aksine yüksek bir meblağ elde etmeyi amaçladığını gösteriyor. Böylece Apple’dan doğan boşlukta gerekli yatırımları yapabilecek kadar finansal gücü olacak.

Firmanın bölümleri ne zaman satışa çıkaracağı bilinmiyor ancak ortaklığın tamamen sona ermesini beklemeyeceği açık. Bu bakımdan bu yılın sonlarında potansiyel alıcılarla görüşmeler başlayabilir. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim