Evrimsel biyoloji alanında son yıllardaki en heyecan verici keşiflerin bir kısmı, insanların yüksek yerlerde yaşamak gibi aşırı koşullara nasıl uyum sağladığını göstermiştir. Haberimize konu olan durum ise Endonezya'daki Bajau halkının kısmen sıra dışı olan hayatı. Nesiller boyunca dalış yaptılar ve su altında avlandılar. Böylece bu koşullara uygun olarak evrimleştiler. Şöyle ki, oksijeni taşıyan alyuvarların sayısını arttıran, normalden fazlaca büyük dalakları oluşmuştu. Bunu sağlayan şey ise bir dizi evrim mekanizması...
İlginizi Çekebilir
Su altındaki yaşama uyum sağlamak
Geçtiğimiz aylarda Science'ta yayınlanan çalışma, düşük oksijen koşullarında yaşayan insanların, bu durumla başa çıkmak için birçok yol geliştirdiğini öne sürüyor. Bajaular Malezya, Filipinler ve Endonezya çevresindeki sularda bin yılı aşkın bir süredir ev teknelerinde yaşıyorlar. Bu "dalgıç insanlar" sekiz saatlik çalışma sürelerinin % 60'ından fazlasını sularda geçiriyor. İnsanlar da dahil memelilerin çoğunun suratına soğuk su geldiğinde "dalış tepkisi" verirler. Böylece kalp atışları yavaşlar, kan vücut merkezine çekilir ve dalaklar kasılarak oksijen taşıyan alyuvarları serbest bırakır. 1990'da yapılan bir başka çalışma ise Japon inci avcılarının dalaklarının normalden daha fazla kasıldığını ve oksijeni % 9 oranında arttırdığını ortaya koymuştu.
Ahtapot avlayan bir Bajau bireyi
Araştırmacılar taşınabilir ultrason cihazıyla Bajau bireylerinin ve onlara yakın yaşayan başka bir topluluğun dalaklarını gözlemlediler. Bajauların dalağı, onların karadaki komşularına kıyasla yaklaşık %50 daha büyüktü. Daha sonra tükürük bezlerinden DNA örnekleri alındı. Bajaular'da farklı olan 25 gen vardı. Bunlar, işe yaradığı için "seçilen" genler olmaya aday. Genlerin bazılarının farelerde tiroid aktivitesini etkilediği gözlenmiş. Nitekim bu dalak büyüklüğüne de etki ediyor. Konuyla ilgili daha fazla (Türkçe) bilgi için buraya tıklayabilirsiniz. Ayrıca aşağıdan haberin etkileyici bir videosunu izleyebilirsiniz (İngilizce).
http://www.sciencemag.org/news/2018/04/indonesian-divers-have-evolved-bigger-spleens-hunt-underwater Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


Bu arada adaptasyon evrim mekanizmasıdır. Germ hücre serisinde de olursa adaptasyon evrim olur ve gelecek nesile aktarılır. Yani evrim yerine adaptasyon da denebilir.
Evrimsel süreçte değişimler sadece ağacın kolları üzerinde bir önceki nesilden de gelmeyebilir farklı evrimsel mekanizmalar da mevcut. Konu en basit ve en yüzeysel şekilde böyle ifade ediliyor.
https://youtu.be/I7sb1YjPcx0
adamın tavra bak. bu ispat şu ispat falan filan.
dinozorda tüy var o yüzden kuşların atasıdır diyor (değildir demiyorum, direk kanıt diyor)
sırf tüy yüzünden mi kesin kanıtmış!... bak seeen....
arageçiş?
tiktaalik??? linki aşağıda, kafa çizimleri, gövde peki? bunla ilgilide birçok spekülasyon okumuştum, kesin arageçişmi sizce peki bu?
https://tiktaalik.uchicago.edu/3DTik.html
klasik yaratılışçılara laf ediyor ama kendisinin onlardan geri kalır yanı yok!
Teori ne demek biliyor musun gerçekten? Çürüten bir anti tez yok diyorum henüz kanıtlanamamış diyorsun, bu şekilde bi prof. la tartışmaya girsen seni muhattap bile almaz. Bu ego ya da üstünlük değil, bu adabına göre usule göre konuşmadığın için olur. Bilimsel dille konuşacaksan tartışırız yoksa susarım çünkü yorulduğumla kalacağım.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
14317 kez okundu.
21 kişi, toplam 23 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
genetik, evrim ve