Anlık Bildirim

İnsanlığın Afrika'da pek çok atası vardı

Günümüz insanının ataları Dünya'ya Afrika'dan yayılmıştır. Haberimiz, Afrika'daki birçok farklı popülasyondan köken aldığımızı ortaya koyan bir çalışmayı içeriyor.
Oxford Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırmacı ve Max Planck İnsanlık Tarihi Bilimi Enstitüsü'nden Dr. Elenaor Scerri liderliğindeki bir bilimsel çalışma grubu, insan atalalarının Afrika'ya dağılmış olduğunu keşfetti. Farklı yaşam alanlarının, ormanlar, çöller gibi doğal unsurlar sebebiyle sınırlandığı düşünülüyor. Binlerce yıl birbirlerinden izole halde yaşayan toplulukların karışması sayesinde şaşırtıcı düzeyde insan çeşitliliği meydana gelmiş.
Fosil buluntuları ve genetik çalışmalar günümüz insanının kökenini Afrika olarak gösteriyordu. Bu araştırma da aslında aynı şeyi söylüyor. Fakat fark yaratan noktası, birkaç atadan değil de farklı bölgelere dağılmış çok sayıda atanın bir karışımı olduğumuzu söylemesi. Yakın zamanda Trends in Ecology and Evolution dergisinde bir makale yayımlandı. İnsanlığın kökeni yalnızca fosil kalıntıları, genetik çalışmalar veya yapılan aletler üzerinden değil aynı zamanda bölgenin iklimi ve doğal çevresiyle ilgili güncel veriler dikkate alınarak çalışıldı.

Bir tür, birçok köken

Bugüne kadar bulunabilen en eski modern insan (Homo sapiens) fosili, yaklaşık 300 bin yıllıktır (Fas). Londra Doğa Tarihi Müzesi araştırmacılarından Profesör Chris Stringer, "Farklı bölgelerdeki farklı dönemlere ait fosilleri incelediğimizde ilkel ve modern özelliklerin bir karışımını görüyoruz" diyor. Hem kullanılan alet teknolojisinde hem de morfolojik özelliklerde günümüze yaklaştıkça modern özellikler görmeye başlıyoruz. Ancak yine de farklı modern özellikler farklı tarihlerde ortaya çıkabiliyor ve yakın geçmişe tarihlendirilen fosiller bile ilkel karakterler sergileyebiliyor.
 Fas'ta keşfedilen yaklaşık 300 bin yıllık Homo sapiens kafatasının modeli
Genler de aynı şeyi söylüyor. Çalışmanın yazarlarından, Londra Üniversitesi Akademisi'nden genetikçi Profesör Mark Thomas, "Günümüz Afrikalılarının genleriyle son 10 bin yılda yaşamış Afrikalıların kemik kalıntılarından elde edilen genleri kıyasladığımızda, sonuçları birbiriyle uyuşturmak oldukça zor. Bu yüzden durumu tek atasal kökenle açıklayamayız." diyor.
Yazıda bahsi geçen bulgular, insanlığın Afrika'daki birçok farklı atadan köken aldığına işaret ediyor. Dr. Eleanor Scerri diyor ki "Afrika'daki insan topluluklarının evrimi çok bölgeliydi. İnsan evrimini anlamak için Afrika'nın tüm bölgelerine bakmalıyız."
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim