Intel’in yeni nesil Xeon işlemcileri yarın lanse edilecek. Modellerin teknik slaytları ise şimdiden yayılmış durumda. Veri merkezleri ve iş istasyonlarına yönelik hazırlanan çözümler yüksek çekirdek sayılarına karşın iddialı saat frekanslarında çalışıyor.
İsimlendirmede değişiklik
Daha önceden de bildiğimiz üzere Intel Xeon işlemcilerinin ön adlarında değişikliğe gidecek yani artık E5-E7 gibi ön ekler yerine Bronze, Silver, Gold ve Platinum isimlendirmeleri kullanılacak. Bu dönüşüm bu yıl başlayacak ve 2018 yılında yeni Purley platformona geçiş tamamlanacak. Bununla birlikte Platformun Sky Lake ve Cascade Lake olmak üzere ikiye ayrılacağını da ekleyelim.

Slaytlara gelecek olursak, Sky Lake mimarisi Broadwell’in üzerine bir çok geliştirmeyle geliyor. Tüm bu mimarisel avantajların yanı sıra L2 önbellek miktarı arttırılan işlemcilerde L1 önbellek miktarı ise ikiye katlanmış durumda. Ek olarak yongalardaki işlem motoru da modernize edilmiş ve beklenen geliştirme yapılmış: çekirdek başına 2 FMA düşerken 1 MB boyutunda MLC (Medium Level Cache), daha önceki adıyla L2 önbellek miktarı söz konusu.

Bununla birlikte işlemcilerde AMD’nin CCX tasarımından farklı olarak Mesh İnterconnect denilen bir yapı kullanılıyor. Yeni tasarımla birlikte artan çekirdek sayısının oldukça güzel sonuçlar ortaya koyması bekleniyor.
8 işlemciye kadar ölçeklendirmek mümkün
28 çekirdek 56 izlek


Yonga Intel Xeon Platinum 8180 olarak adlandırılırken burada ufak bir bilgiye yer vermekte fayda var: Platinum serisi işlemciler 81xx numaralandırmasıyla, Gold serisi ise 61xx ile numaralandırmasıyla satışa sunulacak. Model 38.5 MB’lık L3 önbellekle desteklenen 28 çekirdeğe sahipken yonganın TDP değeri ise 205 watt olarak belirlenmiş.
Fiyatlar
Son olarak yongaların fiyatlarına değinerek haberimizi noktalayalım. 28 çekirdek 56 izlekli olan ve ikisinin birlikte konfigüre edilebildiği 2.1GHz taban, 2.8 GHz’lik boost frekansa sahip Intel Platinum 8176 modeli 3222$’lık fiyat etiketine sahip.
24 çekirdek 48 izleğe sahip olan yine ikisinin birlikte konfigüre edilerek 48 çekirdek 96 izlek gibi devasa rakamlara ulaşılabilen, 2.7 taban, 3.3 GHz’lik boost frekansta görev yapan Intel Platinum 8168 ise 3814$’dan satışa sunulmuş.
22 çekirdek 44 izleğe sahip Intel Xeon Gold 6161 ise 2.2 GHz’lik taban ve 3.8 GHz’lik frekansta çalışıyorken 2488$’dan alıcılarını bekliyor. Son olarak 16 çekirdek 32 izleğe sahip Intel Xeon Gold 6142 ise 1751$’lık fiyat etiketine sahip. Tabi bu rakamların Intel tarafından tavsiye edilen satış fiyatı olmadığının altını çizelim.
Slaytları detaylı bir şekilde incelemek için galerimize göz atabilirsiniz.
https://videocardz.com/70874/intels-epyc-response-xeon-scalable-processor-skylake-sp Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


So where is the response?
Let's see i need 4 xeon processor to be able to beat a 1 amd epyc on pci-E lanes?
i need 2 xeon to be able to beat a 1 epyc on memory bandwidht right?
Also i need 2 xeons to be able to beat a 1epyc on number of virtual machines, or 4 xeons again to beat a dual epyc machine?
And if i decide that each of my virtual machines have 4cores/8 threads, i got 32ns of latency on epyc(because all 4 cores are on the same CCX) while on xeon i always have 100ns of latency because of this crap new mesh topology.
Also in order to xeons perform it must be overclocked, so it gonna be much more power hungry, while at other side the maximum tdp of epyc is 180W even with 32 cores.
Once again, where is the response to epyc stand in the title?
Kaba cevirisiyle;
Pci lane'de 1 epyc islemciye yetisebilmesi icin 4 xeon islemci lazim.
Memory bantgenisliginde 1 epyc islemciye yetismek icin 2 xeon islemci ve cift epyc icin 4 xeon islemcili bir sistem kurmaliyim.
Sanal makina (VM) icin 4/8 bir cekirdek dagilimi istedigimde elimde 32ns gibi bir gecikme varken (ccx mimarisinde 4/8 tek bir cip uzerinde), xeon'larda bu her sekilde 100ns gecikmede olacak.
Ayrica 32 cekirdekli bir epyc sistem 180w cekicek ve buna denk ozellikle de oc bir xeon sistemin toplam guc tuketimi acayip cok olacak.
Iste intel'i asil dumur eden alan bu, TR ile icerik olusturucular/ bilgi merkezleri ve epyc ile de server/bilgi merkezleri/ icerik ureticileri/ enterprise. Intel'e bir tek oyun avantaji kaliyor... Ya da degil.
I5'ler mort zaten. I7 4/8 islemcilere intel isteyenler bile yanasmiyor. Intel g4560'n uretimini azaltip i3 satislarini arttirmak istedigini acikladi. G4560 da artik piyasada ucuza bulunmayacak.
Geriye 7800x ve 7820x kaliyor. Onlarin da kucuk buyuk problemlerini sayayim;
Sistem pahali.
Islemci stock haliyle fazlasiyla isiniyor. Ozel sogutucu lazim ve o da zaten ilk noktaya ekleniyor.
Delid yapmaya kimin gozu yetiyor. Hem de o kadar para yagdirdiktan sonra.
Vrm ve 8pin kablonun isinmasi cabasi.
Bunlar kucuk problemler. Simdi biraz yorumlayalim. Islemci, vrm ve 8pin isinmasi bir nebze halledilebilir. Oc yapmazsin
Isi elektronik parcalarin omurlerinden yer. Isterse kabul edilebilir seviyede olsun. Gun gelir satmaya kalkisirsin, millet bunlarin cok omurlerin kalmadigini dusunur. Hakli da.
Asil buyuk problem;
Mesh cache mimarisi. Oyunlarda ciddi bir gecikme yaratiyor. Oyunlarda eski broadwell oc yapildiginda ortalamada cok daha basarili. Bu kadar basit. Bu iki islemciyi oyun icin alan...
Bu kadar para yagdirdiktan sonra bi zahmet minimum 1440p 120hz+ bir monitor alinmali artik (1080p 120hz+ devede kulak gibi duruyor). 1440p'de cok daha ucuz ryzen islemcilerle cok az farklar kaliyor. 5-10fps icin iki kat fiyat harcamak hangi akla hizmet ediyor???
Bu aldigin platform elinde aldigin gibi kaliyor. Gelecegi yok sadece sikintilari var.
Ryzen bir sonraki 5ghz+ 10%+ ipc islemcisi ryzen2 icin soket guvencesini profesyonel pazar dahil vermisken intel olu dogan bir platform sunuyor.
Neyse, millet diledigini alir. Ona karismam katiyen. Ama kimse de boyle bir seyi mantikli elestirme hakkimi da elimden alamaz. Bu da ozgur bir toplumda yasadigimizin getirisi.
Herkese iyi forumlar.