Anlık Bildirim

Japonya, 2029’a kadar Mars’ın uydusundan toprak örnekleri getirmeyi hedefliyor

Japonya Uzay Ajansı (JAXA) tarafından yapılan açıklamalara göre ülke, ABD ve Çin’den önce Mars’tan Dünya’ya toprak örnekleri getirmeyi planlıyor. Hedeflenen tarih ise 2029.

Japonya, 2029'da Dünya'ya Mars'tan toprak örnekleri getirecek Tam Boyutta Gör

Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), şu an Mars’ta faaliyet gösteren Çin ve ABD görevlerinden önce Dünya’ya Mars’tan gezegenin kökenleri ve yaşam olup olmadığı ile ilgili bilgi sağlayabilecek toprak örnekleri getirmeyi planlıyor.

Açıklamalara göre JAXA, 2024’te Mars’ın uydusu Phobos’a inmeyi ve 10 gram toprak toplamayı planlıyor. Bu toplanan örnekleri de 2029 yılında gezegenimize geri getirmeyi hedefliyor.

Japonya, 2029'da Dünya'ya Mars'tan toprak örnekleri getirecek Tam Boyutta Gör

Ayrıca, JAXA’daki bilim insanları, Phobos’un yüzeyindeki toprağın yaklaşık %0.1’i Mars’tan geldiğini ve Toplanan 10 gram toprağın kıvamına bağlı olarak 30 granül içerebileceğini düşünüyor.

Profesör Tomohiro Usui de uyduda bulunan toprağın Mars’tan fırtınalar yoluyla gelen topraklarla karışmış olabileceğini, bu yüzden de Phobos'ta farklı yerlerden toprak toplamanın Mars’ta tek bir yerden toprak toplamaktan çok daha yararlı olacağını düşünüyor.

“ABD ve Çin’in önüne geçeceğiz”

Proje yöneticisi Yasuhiro Kawakatsu, perşembe günü yaptığı açıklamalarda, geç başlamasına rağmen planladıkları görevin, Mars’tan örnek toplamada Japonya’yı ABD ve Çin’in önüne geçireceğini belirtti.

Japonya, 2029'da Dünya'ya Mars'tan toprak örnekleri getirecek

NASA’nın Perseverance Rover’ı çalıştığı kraterlerden topladığı örnekleri Avrupa Uzay Ajansı’nın da yardımıyla 2031 yılında Dünya’ya getirmeyi planlıyor. Çin ise mayıs ayında Kızıl Gezegen’e araç indirmişti. Bu aracın topladığı örneklerin ise 2030 yılında Dünya’ya toprak örnekleri getirmesi planlanıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim