Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), şu an Mars’ta faaliyet gösteren Çin ve ABD görevlerinden önce Dünya’ya Mars’tan gezegenin kökenleri ve yaşam olup olmadığı ile ilgili bilgi sağlayabilecek toprak örnekleri getirmeyi planlıyor.
Açıklamalara göre JAXA, 2024’te Mars’ın uydusu Phobos’a inmeyi ve 10 gram toprak toplamayı planlıyor. Bu toplanan örnekleri de 2029 yılında gezegenimize geri getirmeyi hedefliyor.
Ayrıca, JAXA’daki bilim insanları, Phobos’un yüzeyindeki toprağın yaklaşık %0.1’i Mars’tan geldiğini ve Toplanan 10 gram toprağın kıvamına bağlı olarak 30 granül içerebileceğini düşünüyor.
Profesör Tomohiro Usui de uyduda bulunan toprağın Mars’tan fırtınalar yoluyla gelen topraklarla karışmış olabileceğini, bu yüzden de Phobos'ta farklı yerlerden toprak toplamanın Mars’ta tek bir yerden toprak toplamaktan çok daha yararlı olacağını düşünüyor.
“ABD ve Çin’in önüne geçeceğiz”
Proje yöneticisi Yasuhiro Kawakatsu, perşembe günü yaptığı açıklamalarda, geç başlamasına rağmen planladıkları görevin, Mars’tan örnek toplamada Japonya’yı ABD ve Çin’in önüne geçireceğini belirtti.
NASA’nın Perseverance Rover’ı çalıştığı kraterlerden topladığı örnekleri Avrupa Uzay Ajansı’nın da yardımıyla 2031 yılında Dünya’ya getirmeyi planlıyor. Çin ise mayıs ayında Kızıl Gezegen’e araç indirmişti. Bu aracın topladığı örneklerin ise 2030 yılında Dünya’ya toprak örnekleri getirmesi planlanıyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Ovv fena atıştı, deliksiz soktu
paramla yapılıp yine paramla geçtiğim köprü var o köprünün bacaklarını senin gibilere...
Heykel var yer misin kanka?
bizimkiler tahareti tartışıyor