Anlık Bildirim

Kamyonlar tarafından taşınan küçük nükleer reaktörler geliyor

Büyük bir mahalle veya küçük bir şehre enerji sağlamak için kamyonlarla taşınan küçük nükleer enerji reaktörleri geliyor. Bu bağlamda Nano Nuclear, uzak bölgeler için mikro reaktörler geliştiriyor.
Kamyonlar tarafından taşınan küçük nükleer reaktörler geliyor Tam Boyutta Gör
Gemicilik, madencilik, uzak endüstriler veya erişimi son derece sınırlı olan toplulukların karbondan arındırılmasının anahtarı taşınabilir nükleer reaktörlerde yatıyor olabilir. Nano Nuclear adlı girişim, yıllardır ABD ve NATO denizaltı filolarında kullanılanlara benzer, güç üretim kapasitesi 20 MW’ın altında olan mikro nükleer reaktörler ile bu sorunları çözmeyi hedefliyor.

Karbondan arınmayı hızlandırabilir

Nano Nuclear’in Cambridge Üniversitesi ve Kaliforniya Üniversitesi'nden bilim insanlarıyla birlikte geliştirilen Odin ve Zeus rektörleri denizaltılarda kullanılan birimlere dayanıyor. Firmaya göre bu tip mikro reaktörler geleneksel bir kamyonun arkasına sığabilecek büyüklükte. Böylece onları kamyonlar, trenler veya gemi gibi mevcut ulaşım altyapıları ile istenen yere taşımak mümkün. Nano Nuclear’in CEO’su James Walker’a göre bu alan trilyon dolarlık bir endüstriye dönüşebilir.

Kamyonlar tarafından taşınan küçük nükleer reaktörler geliyor Tam Boyutta Gör
Temiz enerjiye dönüşüm hızla devam ederken nükleer enerji de tekrardan yükselişe geçti. ABD Enerji Bakanlığı'na (DoE) göre, ülkenin net sıfıra ulaşması için 200 gigawatt (GW) nükleer enerji kapasitesine ihtiyacı olacak. Ancak hem ABD’de hem de dünyanın geri kalanında nükleer santrallere bakış pozitif değil. Zira bu dev yapıları projelendirmek ve inşa etmek başlangıç tahminlerini kolaylıkla aşabiliyor. Öte yandan daha önceki haberlerimizde bahsettiğimiz küçük modüler reaktörler (SMR) ve mikro reaktörler dev tesislerde kullanılan fisyon reaktörlerinin küçültülmüş versiyonlarıdır. Bu reaktörler ile inşaat maliyetleri büyük oradan düşürülebilir.

Haleu yakıtı ve yeni reaktör

Kamyonlar tarafından taşınan küçük nükleer reaktörler geliyor Tam Boyutta Gör
Küçük modüler reaktörler, yüzde 20'ye kadar uranyum içeren yüksek tahlilli, az oranda zenginleştirilmiş uranyum-235 (Haleu) yakıtı kullanıyor. Bu, reaktörlerin daha verimli çalışmasını, daha az yakıt tüketmesini ve daha uzun ömürlü olmasını sağlıyor.

Yine hatırlanacağı üzere bu teknolojinin öncüsü NuScale, ilk SMR projesini iptal etmek zorunda kalmıştı. Nano Nuclear’e göre bu, yetersiz tedarik zincirinden kaynaklanıyor. Firma, NuScale'e benzer bir kaderi yaşamamak için ABD'deki tesisinde Haleu üretimine başlamak istiyor. Tesisin yeri henüz açıklanmadı ancak hükümet tarafından izin verildi.

Yakıt üretiminin yanında firma reaktör tasarımı üzerinde de çalışıyor. Girişim, Odin ve yeni tanıtılan ikinci ürünü Zeus’ta reaktörleri minimum müdahale ile çalıştırmaya odaklanmış durumda. Tüm kurulumun bileşenleri standart bir nakliye konteynerine sığması amaçlanıyor. Reaktörün elektrik üretiminin yanı sıra, fisyon reaksiyonları sırasında ortaya çıkan ısıyı kullanmak üzere de tasarlandığı belirtiliyor. Böylece fazla ısı, daha fazla çıktı sağlamak için elektrik enerjisine dönüştürülebilir.

Kaynakça https://interestingengineering.com/energy/tiny-nukes-on-trucks-sub-20-mw https://www.rechargenews.com/energy-transition/trucked-in-nuclear-submarine-reactors-to-power-neighbourhoods-could-be-a-trillion-dollar-industry/2-1-1608350 Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
26870 kez okundu.
11 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
küçük modüler reaktörler, smr ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim