Anlık Bildirim

Laboratuvar ortamında yerli neodyum mıknatıslar üretildi

"Neodimyum-Demir-Bor (NdFeB)" mıknatısların "sıcak preslenmiş - izotropik" türü Türkiye'de ilk kez laboratuvar ortamında Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde (SBTÜ) üretildi.

Laboratuvar ortamında yerli neodyum mıknatıslar üretildi Tam Boyutta Gör

Cep telefonu, bilgisayar, televizyon ve elektrikli otomobillerde kullanılan neodyum mıknatısı, Türkiye’de yerli imkanlarla laboratuvar ortamında üretildi. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde (SBÜ) yürütülen çalışmalarda Türkiye’nin ilk sıcak preslenmiş – izotropik Neodimyum-Demir-Bor (NdFeB) mıknatısları üretildi.

Neodyum (Nd), Demir (Fe) ve Bor (B) bileşenlerinden üretilen “süper güçlü elektromanyetik mıknatıs” olarak da tanımlanan Neodimyum-Demir-Bor (NdFeB) mıknatısları, elektronik cihazların önemli bileşenlerinden biri. Güçlü yapılarından dolayı rüzgar türbinlerinde, insansız hava araçlarında, elektrikli motorlarda, jeneratörlerde ve yüksek tork gerektiren teknolojik araçlarda tercih ediliyor.

SBTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, AA muhabirine, uzun süren çalışmalar sonucunda tamamen yerli cihazlarla laboratuvar ortamında söz konusun mıknatısların "sıcak preslenmiş - izotropik" çeşidini üretmeyi başardıklarını söyledi.

Laboratuvar ortamında yerli neodyum mıknatıslar üretildi Tam Boyutta Gör

Projenin, Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsünün (NATEN) ilgisini çekmeyi başardığını aktaran Kul, enstitünün mıknatısların endüstriyel boyutta üretilmesi için çalışmayı fonlamak istediklerini aktardı.

SBTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Fatih Kılıçaslan, neodyum mıknatıs pazarının yıllık 25 milyar dolarlık bir pazar olduğu ve Türkiye’nin bu pazardan neredeyse hiç pay almadığını ifade etti. Geliştirilecek ürün ile bu devasa pazardan pay alınması amaçlanıyor. Mıknatısların geliştirilmesi için kullanılan ekipmanların da yerliliğine vurgu yapan Kılıçaslan, “Bunun için öncelikle bir vakum indüksiyon ergitme sistemi, daha sonra vakum melt spinner cihazı, son aşamada ise vakum sıcak pres cihazını tamamen kendimiz tasarladık ve hepsini Türkiye'de ürettirdik. Böylece 300-400 bin avroluk bir yatırım gerekirken, bunu 35-40 bin avro maliyetle tamamlamış olduk." dedi. Ayrıca mıknatısların hammaddesinin de yerli imkanlarla karşılanması için çalışmaların yapıldığını aktardı.

SBTÜ'deki çalışmanın yanı sıra Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde de yerli neodyum mıknatıs geliştirme çalışmaları sürüyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim