
Son birkaç yıldır otomotiv dünyasının en önemli savaşı hybrid ve elektrikli otomobiller arasında.Her markanın yeni elektrikli veya hybrid modelleri sergilenirken kullanıcıların bu otomobillerin bataryalarının ömrü konusundaki kaygıları ise devam ediyor.
Bu konuda Ohio State University'de yapılmakta olan bilimsel araştırmadan ilginç sonuçlar gelmeye başladı. Kimya alanında çeşitli uzmanların devam ettirdiği araştırmada lityum-iyon piller üzerindeki 'zaman' etkisi araştırılıyor. Lityum-iyon bataryaların sürekli kullanım sonrasında 'yaşlandığı' kesinleşirken, bu yaşlanmaya neden olan etmenler üzerinde çalışılıyor. Daha önce ani sıcaklık değişimleri ve şarj sayısının batarya ömrünü belirleyen en önemli etmenler olduğu düşünülürken, araştırmanın ilk sonuçları açıklandığında bu etmenlerin çok büyük önemi olmadığı ortaya çıktı.
Araştırmanın ilk sonuçlarına göre lityum-iyon bataryaların bir süre sonra özelliğini kaybetmesinin nedeninin nano ölçülerdeki değişimler olduğu açıklandı. En önemlisi de bu değişimler başladığında önüne geçmek mümkün olmuyor. Zamanla katottaki lityum konsantrasyonu azalarak anotta artıyor, bu da bataryanın özelliğini kaybetmesine neden oluyor.
Bu ilk sonuçlar araştırmanın sonuna kadar kanıtlanabilirse, batarya üreticileri çok önemli bir bilgiye sahip olmuş olacaklar. Bu bilgi ile çok daha uzun ömürlü bataryaların üretilebileceği öngörülüyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


Asıl önemli olan var olan şeyi geliştirmeye çalışıyor olmaları. Yeni bir batarya teknolojisi üzerinde çalışmak daha mantıklı. Elektrik yerine Bor madenini kullansalar bir depo ile 1000 KM yol katedilebilecekken sırf Türkiye'yi zengin etmemek için böyle yapıyorlar.
Dikkat ettiyseniz haberlerde Türkiye'de yüksek petrol potansiyeli olan bir yerden petrol çıkarma gibi bir durumdan söz ediliyor. Neden elektrikli arabalar çıkacakken petrol buluyorlar. :D Cevabı herkez biliyor :D
önemli olan yaşlanmanın hızı ve maliyeti getireceği sorunların çözüm yöntemleridir.nb
firmalar her zaman yaptıkları gibi tüketicinin bilmesi gerekenleri kendine saklayarak söyleyecekleri klasik "abi bu kullanıcı hatası.yapacak birşey yok.pamuk eller cebe" deme fırsatını kaçırmak istemiyorlar