Anlık Bildirim

Metan yakalayan mikroplar gezegenimizin daha sıcak olmasını önlüyor

Yakın zamanda Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre, okyanus kıyılarında metan sızıntısının yoğun olduğu bölgelerde, bu metan gazını yakalayıp dönüştüren mikroplar mevcut.

Metan yakalayan mikroplar gezegenimizin daha sıcak olmasını önlüyor

United Press International'ın (UPI) yakın zamanda Proceedings of National Academy of Science dergisinde yayınlanan araştırmasına göre okyanuslardaki "metan yiyen mikroplar" okyanuslarda bulunan metanı bikarbonata dönüştürerek atmosfere salınmasını engelliyor. Bu da dünyanın halihazırda olduğundan daha sıcak bir hale gelmesini engelliyor. 

Harvard Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi jeolojik açıdan birbirinden farklı yedi gaz sızıntısının olduğu bölgelerdeki mikrobik canlıları inceledi. Araştırma sonucunda metan gaz sızıntısının olduğu yerlerdeki mikropların metanı yakalayıp, bikarbonata dönüştürerek havaya karışmasını engelledikleri tespit edildi. California'nın Pasifik Okyanusu'na uzanan kıyısına kadar yapılan çalışmalarda karbonat kayalarının etrafındaki mikropların en hızlı metan yakalayan mikroplar olduğu görüldü.

Öte yandan okyanus kıyısında olmayan metan yakalayan mikroplardan, volkanik tortu tabakalarındaki mikropların diğer mikroplardan 50 kat daha hızlı metan dönüştürdüğü tespit edildi. Görünen o ki doğa açılan zararı elinden geldiğince onarmaya çalışıyor. Belki de bu tarz doğadan gelen çözümleri geliştirmek üzerine çalışmalı bilim insanları. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim