Anlık Bildirim

Perseverance Rover, Mars'ın Jezero Krateri’nde eskiden bir göl bulunduğunu onayladı

NASA’nın Mars gezgini Perseverance, geçtiğimiz günlerde topladığı verilerle gezegende bulunan Jezero Krateri’nin eskiden antik bir göle ev sahipliğini onaylamış oldu.

NASA’nın 2020 yılında Mars’a gönderdiği Perseverance gezgini kızıl gezegen ile ilgili yeni verileri paylaşmaya devam ediyor. Şimdi de gezegende bulunan bir kraterle ilgili tahminleri doğruladı.

NASA, Mars'ta antik bir göl bulunduğunu onayladı Tam Boyutta Gör

7 Ekim Perşembe günü Science dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre Perseverance, topladığı yeni verilerin yardımıyla Jezero Krateri’nin eskiden antik bir göle ev sahipliği yapmış olduğunu ortaya çıkardı.

Araştırmaya göre araç, bir nehri oluşturan jeolojik yapılara ulaştı. NASA ve birçok üniversiteden araştırmacılara göre gezgin tarafından çekilen fotoğraflarda görünen yapılar, kuru bir atmosferde bulunamayacak olan tortu katmanları içeriyor. Bunun sonucunda da Mars’ın eski zamanlarda göllere, hatta Dünya’dakilere benzer dev okyanuslara sahip olduğu ortaya çıkıyor.

NASA, Mars'ta antik bir göl bulunduğunu onayladı Tam Boyutta Gör

Bilim insanları uzun zamandır Jezero Krateri’nde bir göl olduğunu düşünüyor, ancak kanıtlara ulaşamıyordu. Uzmanlara göre bu yeni veriler ile birlikte bu bilinmezlik çözülmüş oldu.

“Gizemi çözdü”

Araştırmanın ortak yazarlarından olan MIT gezegen bilimcisi Benjamin Weiss da yaptığı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Perseverance, herhangi bir yere gitmeden, şu ana kadar bilinmeyen bir gizemi çözdü. Jezero’da göl olduğunu ortaya çıkardı.”

Weiss sözlerine şunları da ekledi: “Bu görüntülerden ortaya çıkan en şaşırtıcı şey, Mars’ın dünya benzeri yaşanılabilir bir ortamdan şu an karşılaştığımız haline geçiş yaptığını gözlemleyebilmemiz. Görüntülenen kayalar bu geçişin kayıtlarını taşıyor olabilir.”

30 Temmuz 2020’de Mars’a fırlatılan Perseverance Gezgini, Şubat 2021’de Jezero Krateri’ne ulaşmıştı ve araştırmalarına başlamıştı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9155 kez okundu.
15 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
nasa, Mars ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim