Anlık Bildirim

Nvidia, evrenin 3D haritasını oluşturacak yeni süper bilgisayarını tanıttı

Nvidia, yapay zeka işlemleri için dünyanın en hızlısı olduğunu söylediği Perlmutter süper bilgisayarı tanıttı. Bilgisayar, bilimin ilerletilebilmesi adına birçok alanda görev alacak.

Nvidia, Perlmutter süper bilgisayarını tanıttı Tam Boyutta Gör

Nvidia, Kaliforniya'da Ulusal Enerji Araştırmaları Bilimsel Bilgi İşlem Merkezi'nde (NERSC) yer alan dünyanın en güçlü yapay zeka süper bilgisayarı olarak tanımladığı Perlmutter'i tanıttı. Yapılan açıklamalara göre Perlmutter, evrenin 3 boyutlu bir haritasını oluşturma ve yeşil enerji kaynakları için atom altı etkileşimleri araştırma gibi pek çok alanda bilimi ilerletme adına kullanılacak.

İlk 5 süper bilgisayar arasında yer alabilir

Süper bilgisayar, adını astrofizikçi Saul Perlmutter'den alıyor. Sistemin iki aşamadan oluşacağını ve şu an için sadece ilk aşamanın kullanılabilir olduğunu söyleyen Nvidia, süper bilgisayarın ikinci aşama dahil edilmeden bile 7.000'den fazla araştırmacı için yaklaşık dört exaflop yapay zeka performansı sunacağını belirtiyor.

Nvidia, Perlmutter süper bilgisayarını tanıttı

Bu yıl içerisinde ikinci aşamanın da dahil edilmesiyle tamamlanacak olan sistemin, Yüksek Performanslı Linpack (HPL) karşılaştırmalarının TOP500 sıralamasında ilk beş süper bilgisayar arasına girmesi bekleniyor.

Birçok alanda yeni atılımlara olanak sağlayacak

6.159 adet Nvidia A100 Tensor Core GPU'nun yer aldığı süper bilgisayar ile evrenin şimdiye kadarki en büyük 3 boyutlu haritası oluşturulacak. Bilgisayar, 3 boyutlu haritayı oluşturabilmek için tek pozlamada 5.000 kadar galaksiyi yakalayabilen Karanlık Enerji Spektroskopik Aletinden (DESI) gelen verileri işleyecek.

Önceki sistemlerde haftalar veya aylar sürecek olan bir yıllık veriyi yayınlanması için hazırlama işlemi, Perlmutter  sayesinde birkaç gün gibi kısa bir sürede gerçekleştirilebilecek.

Nvidia CEO'su Jensen Huang: "Perlmutter'ın yapay zekayı ve yüksek performanslı hesaplamayı birleştirme yeteneği, malzeme bilimi ve kuantum fiziğinden iklim modellemelerine, biyolojik araştırmalara ve çok daha fazlasına kadar çeşitli alanlarda atılımlara yol açacak." dedi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10120 kez okundu.
14 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Nvidia A100 Tensor Core, süper bilgisayar ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim