Anlık Bildirim

Okyanus kıyıları için yeni gözlem aracı

Okyanus kıyılarında olan biteni anlamak için yeni bir gözlem sistemi geliştirildi. Bu yeni sistemle beraber kıyılardaki yaşam hem daha ayrıntılı hem de daha geniş ölçüde gözlemlenebilecek.

Okyanus kıyıları için yeni gözlem aracı Tam Boyutta Gör

Çok da uzun olmayan bir zaman önce, Hawaii'nin Arazi ve Doğal Kaynaklar Bölümü'nde program yöneticisi olan Brian Neilson, mercan resiflerini haritalandırmak için yalnızca iki yola sahipti: Dalgıçlar göndermek veya uydu görüntüleri toplamak. İkisi de mükemmel değildi. Dalgıçlar hangi mercanların sağlıklı, hangilerinin hasta olduğunu gösteren ayrıntılar üretebilirdi ancak bunlar yalnızca küçük bir alanı kapsayabiliyordu. Uydu görüntüleri daha geniş bir alanı gösterebilmekle beraber resifler hakkında bize çok az bilgi verebiliyordu. 

2019'a gelindiğinde Neilson canlı mercanları, ölmekte olan veya ölü mercanlardan ayıran devasa ve ayrıntılı haritalar oluşturmak adına yeni bir spektroskopik görüntüleme sistemi için Arizona Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılarla birlikte çalıştı. Neilson'ın spektroskopik sistemi, daha önceden ormanların, resiflerin ve diğer bütün ekosistemin sağlığını ölçmek için kullanılan kızılötesi ve lazer görüntüleme teknolojileriyle donatılmış bir uçak olan Arizona Eyaleti'nin Küresel Havadan Gözlemleyicisi'ne eklendi. 

Neilson bu yeni sistemden "Eyalet genelinde ne kadar mercan örtüsüne sahip olduğumuza bakabilmek ve daha sonra bunu okyanuslarımızı nasıl yönettiğimize bakmak için kullanabilmek bizim için kesinlikle oyunu yeni baştan kuran bir olay" diye bahsetti. 

Bu yeni sistem özellikle okyanusların çok ısınması gibi anomali durumlarında mercanların durumunu izleyebilmek için ideal bir araç olarak kullanılabilir. Örneğin 2014/2015 zamanlarında olağandışı okyanus suyu ısınmasında Hawaii'nin bazı bölgelerinde mercanların %50'sinden fazlası ölmüştü. Bu hem okyanus hayatı için hem de kıyı ekosistemi için büyük tehdit oluşturabiliyor elbette. Bu anlamda okyanus kıyılarını haritalandırmak doğanın belirsizliğine karşı öngörülebilir bir hat sunabiliyor araştırmacılara. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim