Anlık Bildirim

Stellantis'ten elektrikli araçlara 30 milyar euro yatırım

Fiat Chrysler ve PSA Grubu'nun birleşmesi sonucu ortaya çıkan Stellantis isimli otomotiv devi, bünyesindeki 14 markayı da elektriklendirmek adına 2025'e kadar 30 milyar euro yatırım yapacak.

Otomotiv devinden elektrikli araçlara 30 milyar euro yatırım Tam Boyutta Gör

PSA Grubu ve Fiat Chrysler'ın (FCA) birleşmesiyle dünyanın en büyük otomotiv üreticilerinden biri olarak karşımıza çıkan Stellantis, çatısı altındaki markaların elektriklenme sürecine hız kazandırmak için 2025 yılına kadar 30 milyar euro yatırım yapacağını açıkladı.

Yapılan açıklamada Steallantis'in elektrikli araç sahipliğinin toplam maliyetini 2026 itibariyle içten yanmalı modellerle eşitlemeyi ve elektrikli araçları daha erişilebilir hale getirmeyi hedeflediği belirtildi.

Stellantis, 2030 yılına kadar Avrupa'daki tamamen elektrikli ve hibrit araç satışlarını yüzde 14'ten yüzde 70'e, ABD pazarındakileri de yüzde 4'ten yüzde 40'a yükseltmeyi amaçlıyor. Stellantis CEO'su Carlos Tavares, gelecek otomobillerin "performans, yetenek, tasarım, konfor ve menzil" bakımından ikonik araçlar olacağını ve müşterilerin günlük yaşamına görülmemiş biçimde uyacağını söyledi.

Stellantis çatısı altında bulunan, Peugeot, Citroen, Fiat dahil 14 markanın üreteceği elektrikli araçlar dört farklı platform üzerine inşa edilecek. Bu platformlar üç farklı güç aktarma modülüyle uyumlu olacak ve araçların yaşam döngüsünü uzatabilmek için yazılım ve donanım güncellemesi alabilecek.

Otomotiv devinden elektrikli araçlara 30 milyar euro yatırım Tam Boyutta Gör

Elektrikli araçların temelini oluşturacak platformlar STLA Small, STLA Medium, STLA Large ve STLA Frame olarak adlandırılıyor. Bu platformları kullanacak elektrikli araçlar önden, arkadan veya dört tekerlekten çekişli düzene sahip olabilecek. Farklı batarya paketleri de 500 ila 800 kilometre arasında menzil sunacak.

Stellantis, sahip olduğu batarya teknolojisinin dakikada 32 kilometre menzil sağlayacak şekilde hızlı şarj desteği sunacağı iddiasında. Yapılan açıklamaya göre yüksek yoğunluğa sahip bataryalar ve nikel veya kobalt gibi pahalı materyaller içermeyen alternatifler 2024 yılında hazır olacak. Yeni nesil katı hal pillerin ise 2026'ya kadar üretime girmiş olması hedefleniyor.

Stellantis'in elektrikli araç üretimi ek tedarikçiler ve ortaklıklarla birlikte Avrupa ve Kuzey Amerika'da bulunan 5 tesiste yapılacak. Toplam kapasitenin 2025'e kadar 130 GWh'e, 2030'a kadar ise 260 GWh'e yükseltilmesi hedefleniyor. Batarya paketlerinin üretim maliyetini 2024'e kadar yüzde 40 azaltmak, 2030'a kadar da ek yüzde 20 düşüş elde etmek de şirketin hedefleri arasında.

Dodge'dan elektrikli muscle car

Sunumda ayrıca Stellantis çatısı altındaki 14 markanın sürdürülebilir geleceğe ilişkin hedeflerini gösteren sloganlar da paylaşıldı. Bu kapsamda Opel'in 2028 itibariyle elektrikli araç markası olacağı, Fiat'ın 2030 itibariyle Avrupa'da içten yanmalı model satmayacağı, Lancia'nın üç yeni elektrikli model piyasaya süreceği, Maserati ve Jeep'in her bir modelinin elektrikli versiyonunu çıkaracağı da onaylandı.

Öte yandan 'muscle car' kavramı da yavaş yavaş değişiyor. Zira bu açıklamayla birlikte Dodge'un da tamamen elektrikli bir muscle car tanıtacağını öğrendik. Bunun yanı sıra RAM de tamamen elektrikli bir pickup üreterek Ford F-150 Lightning ile rekabet edecek. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim