Anlık Bildirim

OYDER Başkanı: "Bayiden galeriye otomobil satışı olmaz"

Otomobillere uygulanan ÖTV matrahlarının değişmesiyle piyasa biraz hareketlendi fakat vatandaşlar bayilerde araç bulamamaktan şikayetçi. Peki otomobiller galerilere mi satılıyor?

OYDER Başkanı: 'Bayiden galeriye otomobil satışı olmaz' Tam Boyutta Gör

Kısa süre önce otomobillere uygulanan ÖTV matrahları güncellendi. Bu kapsamda özellikle 276 bin ila 320 bin TL aralığındaki otomobillerin fiyatlarında düşüş yaşandı. Bu durum sektörde biraz olsun hareketlenme yaratırken, araç bulma sorununu da yeniden gündeme getirdi.

Bazı vatandaşlar fiyatı düşen modelleri, ya da modellerin matrah değişikliğinden etkilenen donanım seviyelerini, bayide bulamamaktan şikayet etti. Bayide bulunamayan sıfır araçların galerilerde boy göstermesiyse kafa karışıklığına neden oldu ve "otomobiller galerilere mi satılıyor" sorularını yeniden alevlendirdi.

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Mersin, Habertürk'ün bu konudaki sorularını yanıtladı. ÖTV güncellemesi sonrası bayilerde hem fiziki hem de telefon trafiğinin arttığı vurgulayarak, "Araç bulmakta zaten son 3 aydır çip krizi nedeniyle sıkıntı vardı. Talep artınca, araç bulmak daha büyük bir sorun haline geldi" dedi.

Bayi teşkilatlarının her zaman önceliğinin perakende satış olduğunun altını çizen Mersin, "Perakende satış bizim için daha önemlidir. Çünkü, filo ve toplu satışlarda kâr marjı daha düşüktür. Ayrıca, perakende satışlarda servis dönüşleri de daha çok sayıda olur. Dolayısı ile, bayilerin galeri özelinde toplu satış yapma şansı yok" ifadeleri ile de bayilerin özellikle galerilere satış yaptığına yönelik iddialara yanıt verdi.

Turgay Mersin, talebi karşılayacak yeterli araç bulunabilirse ÖTV değişikliği sonrası pazarın yüzde 10 kadar büyüyebileceği de kaydetti.

Öte yandan çip krizi otomotiv üretimini etkilemeye devam ediyor. Örneğin Toyota, Türkiye'deki üretime iki hafta boyunca ara vereceğini duyurmuştu. Şirket aynı şekilde Japonya ve Kuzey Amerika'daki üretimi de yüzde 40 ila 60 arasında azaltacak. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
12843 kez okundu.
84 kişi, toplam 89 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, oyder ve
2 etiket daha otomobil ÖTV
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim