Anlık Bildirim

Bilim insanları parmak uçlarından enerji üreten bir cihaz icat etti

California San Diego Üniversitesi’nden mühendisler, parmak uçları terlediğinde ve üzerine dokunulduğunda az miktarda elektrik üretebilen bir cihaz icat etmeyi başardı.

Joule dergisi tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre bilim insanları parmak uçlarında oluşan terlerden enerji üretebilen bir cihaz icat etti. Cihaz bugüne kadar icat edilmiş en verimli vücut üstü enerji toplayıcısı olarak kabul ediliyor. Araştırmaya göre cihaz 10 saatlik bir uyku sırasında 300 mJ (dijital bir kol saatini 24 saat çalıştırabilecek kadar) enerji üretebilecek. Derginin yazarları cihazın giyilebilir teknolojiler için önemli bir adımı temsil ettiğini söyledi.

Parmak uçlarındaki terlerden enerji üreten bir cihaz icat edildi Tam Boyutta Gör

İnce, esnek bir şerit ve biofuel cell (BFC) adı verilen bir tür enerji toplayıcısı olan cihaz, yara bandı gibi parmağın ucuna sarılarak çalışıyor. Cihazdaki karbon köpük elektrot teri emerek onu elektrik enerjisine dönüştürüyor. Kullanıcı terlediğinde veya şeride bastığında elektrik enerjisi küçük bir kondansatöre depolanıyor. Depolanan bu enerjinin de başka cihazlara boşaltılabileceği ifade ediliyor. Buna ek olarak deneylerde cihazın insanlardaki C vitamini oranını da gösterdiği tespit edildi. 

Bilinenin aksine, parmak uçları vücutta en çok terleyen yerlerden biridir ve vücudun çoğu bölgesinden 100 ila 1000 kat daha fazla ter üretebilir; ancak her saniye hava aldıkları için diğer vücut bölgeleri kadar terlemiyor gibi gözükürler. Bu sebepten dolayı da bilim insanları parmak uçlarını seçmiş.  

Parmak uçlarındaki terlerden enerji üreten bir cihaz icat edildi Tam Boyutta Gör

 Araştırmacılardan Joseph Wang, cihazın insanlar tarafından işte, evde, televizyon başında; yani dokunma içeren herhangi bir günlük aktivitede kullanılabilmesi için tasarlandığını söyledi. Wang ayrıca bu cihaz sayesinde enerji elde etmek için olan yüksek yatırım gerekliliğinin düşeceğinin de üzerinde durdu. Önceki ter bazlı enerji cihazları güç üretimini oluşturmak için yoğun egzersiz gerektiriyordu. Bu cihazda ise uyku sırasında veya küçük bir dokunuşla bile enerji üretilebiliyor.   

Araştırmacılara göre bu tarz cihazların potansiyeli oldukça büyük. Elektrik üreten terli parmaklarımız gelecekte hayatımızı kolaylaştırmada önemli bir rol oynayabilir.

Kaynakça https://scitechdaily.com/biofuel-cell-wearable-device-turns-the-touch-of-a-finger-into-a-source-of-power/ https://phys.org/news/2021-07-device-harvests-power-sweaty-fingertips.html Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim