Anlık Bildirim

Semptomlar ortaya çıkmadan tüberküloz tanısı için kan testi geliştirildi

New Orlean’s Tulane University kurumu araştırmacıları kan testlerinde CFP-10 adı verilen proteinlere odaklandı. Yeni testle tüberküloz semptomlar oluşmadan 60 hafta öncesine kadar tespit edilebilecek.

Semptomlar ortaya çıkmadan tüberküloz tanısı için kan testi geliştirildi

Günümüzde tüberküloz tanısı ve teşhisi için çeşitli yöntemler bulunuyor ancak genel olarak hastaların kliniği de hekimlere tanı açısından yardımcı oluyor. Şimdi ise bilim insanları geliştirdikleri kan testisyle tüberküloz bakterilerinin varlığını, semptomlar ortaya çıkmadan 1 yıl öncesine kadar belirleyebilecek.

New Orlean’s Tulane University kurumu araştırmacıları kan testlerinde CFP-10 adı verilen proteinlere odaklandı. Söz konusu protein bakteriler tarafından sekrete ( salgılanmak ) edilmekle birlikte semptomlar oluşmadan 60 hafta öncesine kadar kanda tespit edilebiliyor.

Tüberküloz

Semptomlar ortaya çıkmadan tüberküloz tanısı için kan testi geliştirildi

Geliştirilen protein analiz yöntemi için tüberkülozlu 519 çocuk test edildi ve ‘’altın standart’’ olarak adlandırılan tanı yöntemleriyle tüberküloz tanısı almış çocukların kan örnekleri alındı.

Yapılan çalışmalar neticesinde çocuklara %100 oranında doğru tanı konulmakla birlikte yeni test; geleneksel testler tarafından atlanan ancak daha sonra klinisyenler tarafından tüberküloz tanısı alan çocukların da %83.7’sini yakaladı.

Bilim insanları yeni test için tanışabilir ve uygun maliyetli cihaz üretmeyi düşüüyor.

Yeni araştırma BMC Medicine adlı dergide yayımlandı.

Kaynakça https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-021-01983-w https://newatlas.com/medical/tuberculosis-blood-test-children/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim