Anlık Bildirim

Sosyal medya platformları içerik kaldırma raporlarını BTK'ya sundu

Sosyal medya yasası gereği 6 ayda bir BTK'ya sunulması zorunlu olan içerik kaldırma ve engelleme raporları BTK'ya sunuldu. Raporda içerik kaldırma başvurularına ilişkin veriler yer alıyor.

Sosyal medya platformları ilk raporlarını BTK'ya sundu Tam Boyutta Gör

31 Temmuz 2020’de yürürlüğe giren sosyal medya yasasına göre Türkiye’den yüksek trafik elde eden sosyal medya platformlarının çeşitli yükümlülükleri yerine getirmesi gerekiyor. Bugüne kadar tüm platformlar Türkiye’de temsilci atadı. Buna ek olarak 6 ayda bir BTK’ya rapor sunmaları zorunlu.

Anadolu Ajansı muhabirlerinin edindiği bilgiye göre platformlar ilk raporlarını BTK’ya sundu. Raporda kişilik haklarının ihlal edilmesiyle ilgi olarak vatandaşların içerik kaldırma ve erişimin engellenmesi başvurularına ilişkin istatistiksel ve kategorik bilgiler yer alıyor. Ne kadar başvuru geldiği ve taleplerin sonucu hakkında veriler bulunuyor. BTK yetkilileri raporları inceleyecek ve analiz çalışması yapacak.

Sosyal medya platformları, vatandaşların kişilik haklarını ihlal eden başvuruları en geç 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz olarak cevaplamak zorunda. Olumsuz cevaplar için gerekçesi sunması ve Türkçe başvuruları Türkçe olarak yanıtlaması mecburi. Siz de kişilik hakkı ihlali ile durumunda ilgili platformun destek sayfasından başvuru yapabilirsiniz.

Sosyal medya yasası olarak tabir edilen yasanın ilgili maddeleri şöyle:

MADDE 6

(3) Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı, 9 uncu ve 9/A maddeleri kapsamındaki içeriklere yönelik olarak kişiler tarafından yapılacak başvurulara, başvurudan itibaren en geç kırk sekiz saat içinde olumlu ya da olumsuz cevap vermekle yükümlüdür. Olumsuz cevaplar gerekçeli olarak verilir.

(4) Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı, kendisine bildirilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararlarının uygulanmasına ve üçüncü fıkra kapsamındaki başvurulara ilişkin istatistiksel ve kategorik bilgileri içeren Türkçe hazırlanmış raporları altı aylık dönemlerle Kuruma bildirir. Üçüncü fıkra kapsamındaki başvurulara ilişkin rapor, kişisel verilerden arındırılmak suretiyle sosyal ağ sağlayıcının kendi internet sitesinde de yayınlanır.

Ülkemizde temsilci atayan yabancı sosyal medya platformları:

  • VK
  • YouTube
  • Tiktok
  • Dailymotion
  • LinkedIn
  • Facebook, Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim