Anlık Bildirim

Türkiye kamu verilerini "buluta" taşıyor

Kamu Bulut Bilişim Stratejisi kapsamında Türkiye, kamu kurum ve kuruluşlarının verilerinin gelecek yıldan itibaren bulut sistemine taşınmasına ilişkin çalışmaları hızlandırdı.
Türkiye kamu verilerini 'buluta' taşıyor Tam Boyutta Gör
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinden edinilen bilgilere göre "Türkiye Kamu Bulut Bilişim Stratejisi"nin oluşturulmasına yönelik hazırlıklarını hızlandırıyor. Ofis tarafında koordineli şekilde yürütülen çalışmalarda kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası organizasyonların görüşleri alınarak hazırlanan stratejinin temel başlıkları da belirlendi. Buna göre hedeflerin bulut hizmetlerinin etkin ve güvenilir şekilde tedarik edilmesi, bulut göçünün hayata geçirilmesi ve iş gücü yetkinliklerinin artırılması olduğu belirtildi. Bu vesileyle kamu kurumlarının verileri 2024 itibariyle bulut sistemine taşınacak.

Kamu kurumlarının “bulut” göçü başlıyor

Aktarılanlara göre stratejinin 2024 yılı başında yayımlanması planlanıyor. Stratejiyle, bulut teknolojilerinin sağladığı avantajlardan verimli şekilde yararlanılması, mükerrer bilgi teknolojileri yatırımlarının önüne geçilmesi, atıl kapasitenin ortadan kaldırılması, maliyetlerin düşürülerek kamu bütçesinde yüzde 50'ye varan tasarruf sağlanması da hedefleniyor.

Bu çalışmalarla, kamu kurum ve kuruluşlarının verilerinin 2024'te bulut sistemine taşınmasına ilişkin adımlara hız verilmiş olacak. Bu geçişte veri ve siber güvenliğe ilişkin endişeler de dikkate alınacak. Buna göre, bulut hizmet sağlayıcıları için kalite, standardizasyon ve güvenlik gereksinimleri gibi karşılanması gereken kriterleri kapsayan dünyaca kabul görmüş belgelendirme ve yetkilendirme mekanizması getirilecek.

Bununla birlikte ulusal güvenlik, istihbarat ve asayiş hizmetlerinden doğrudan sorumlu olanlar kurumlar hariç olmak üzere diğer kamu kurumları gerekli bilgi teknoloji altyapısını ticari bulut bilişim hizmet sağlayıcılardan temin edecek. Bu süreçte sıkıntıların yaşanmaması için "Bulut Bilişim Göç Yol Rehberi" oluşturulacak.

Bulut sistemlerinin kullanımıyla kamu kurumlarında başlayacak dönüşümle, yapay zeka, nesnelerin interneti gibi yeni nesil teknolojilerin kullanımını kolaylaşacak. Bu sayede kamu hizmetlerinin dijital dönüşümünün hızlanması sağlanacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim