Anlık Bildirim

Uçaklar için 5G tehlikesi: Zorunlu uygulamalar hayata geçiriliyor

5G teknolojisinin uçaklarda yer alan yükseklik ölçer gibi donanımlarda parazit oluşturabileceğinden endişe duyan Federal Havacılık Dairesi, yeni bir direktif yayınladı.

Uçaklar için 5G tehlikesi: FAA adım atmak zorunda kaldı Tam Boyutta Gör

Teknoloji dünyasının odağı haline gelen 5G teknolojisi, gelişmeye ve yaygınlaşmaya devam ediyor. Bazı Avrupa ülkeleri 5G’ye şüpheli bir şekilde yaklaşırken, Federal Havacılık İdaresi (FAA), orta bant 5G kablosuz sinyallerinin havacılık elektroniğini etkileyebileceğinden endişe duyarak Uçuşa Elverişlilik Direktifi yayınladı.

Sorunlara neden olabilir

Yeni karar ile beraber FAA, 5G sebebiyle altimetre’de (yükseklikölçer) oluşabilecek parazitlere karşı pilotların düşük irtifalarda otomatik iniş veya diğer uçuş sistemlerini kullanmalarını yasakladı. 4.2-4.4GHz bandını kullanan altimetre ile 3.7-3.98GHz bandında çalışan 5G teknolojisi arasındaki frekans farkının oldukça düşük olduğunu söyleyebiliriz. Bununla beraber uzmanlar, aradaki 220 MHz farkın alçak irtifa uçuşlarıda paraziti önlemek için yeterli olmadığını düşünüyor.

Alınan karardan düzinelerce uçak üreticisinin etkilenmesi beklenirken, düşük görüş şartlarında ve yükseklikölçerin kullanımının zorunlu olduğu durumlarda uçuş gecikmeleri veya sapmaların yaşanabileceği ifade ediliyor.

5G hakkında bilgi toplamaya devam eden FAA, uçuş risklerini azaltmak için AT&T ve Verizon gibi büyük telekomünikasyon şirketleri ile işbirliğini sürdürecek. Bununla beraber kararların geçici olduğuna dikkat çeken havacılık idaresi, 5G teknolojisi ile havacılığın bir arada güvenli bir şekilde var olacağına inandıklarını dile getirdi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim