Anlık Bildirim

UV LED'ler potansiyel tedavi yöntemini oluşturabilir

D vitamini kemik yapımından kasların organizasyonuna kadar birçok basamakta ve yolakta görev alıyor. UV LED’ler sayesinde D vitamini sentezinin güvenli bir şekilde yapılabileceği düşünülüyor.

UV LED'ler potansiyel tedavi yöntemini oluşturabilir Tam Boyutta Gör

UV veya ultraviyole ışınların insan sağlığına zararlı etkileri olmasına rağmen UV ışınlar insan vücudunda D vitamini sentezi için de gerekli olan ışınları oluşturuyor. Şimdi ise bilim insanları UV LED’ler sayesinde bahsi geçen sentezin çok daha güvenli bir şekilde yapılabileceğini düşünüyor.

D vitamini kemik yapımından kasların organizasyonuna kadar birçok basamakta ve yolakta görev alıyor. Dışarıdan D vitamini takviyesi yapılabilmesine karşın D vitaminin güneş ışığı ile sentezi en doğal ve kuvvetli yolu oluşturuyor.

Kuzey Ülkeleri ve D vitamini

UV LED'ler potansiyel tedavi yöntemini oluşturabilir Tam Boyutta Gör

Güneş ışığından fakir bölgelerde ( özellikle Kuzey ülkeleri ) ikamet eden kişiler ise yeterince D vitamini sentezleyemeyebiliyor. Ayrıca dışarı çıkmakta zorlanan immobil kişiler ile yaşlılar da yeterince güneş ışığı alamıyor.

Bahsi geçen durumları göz önünde bulunduran Nagoya University kurumu araştırmacıları farelerde, gerekli düzeyde D vitaminini sentezletecek minimum UV ışını miktarını belirleyerek araştırmalarına başladı. Genetik olarak yaşlandırılan faereler belirlenen seviyelerde UV ışınlarına haftada 2 kez maruz bırakıldı, kontrol grubu ise UV ışın almadı.

12 haftalık tedavinin sonucunda UV ışını alan farelerin kan serum D vitamini düzeylerinin kontrol grubuna oranla çok daha yüksek seviyede olduğu tespit edildi. Ayrıca ışın alan grubun kemik yoğunluğu ile kas kitlesinin daha yüksek olduğu belirlendi. Çalışmanın belki de en önemli sonucunu ise farelerde herhangi bir deri hasarının gözlenmemesi oluşturuyor.

Araştırma ekibi yeni yöntemi insanlarda da test etmek ve potansiyel tedavi yöntemleri geliştirmek amacıyla taşınabilir cihaz tasarımı üzerinde çalışıyor.

Yeni araştırma Scientific Reports adlı dergide yayımlandı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim