Anlık Bildirim

Kullanılmış SpaceX roketlerinin ilk müşterisi belli oldu

Önümüzdeki Sonbahar aylarında daha önce kullanılmış bir Falcon 9'u ilk kez tekrar uzaya fırlatmayı planlayan SpaceX, kullanılmış roketlerinin ilk talibini de buldu.
Tekrar kullanılabilir roketleriyle son zamanlarda adından çokça söz ettiren SpaceX, bugüne kadar toplam altı farklı Falcon 9 roketini Yeryüzü'ne indirmiş ancak henüz hiçbirini tekrar uzaya fırlatmamıştı. Tekrar kullanılabilirliği artık tam anlamıyla hayata geçirmek isteyen şirket, kullanılmış Falcon 9 roketleri için ilk talibini de buldu.

Uluslararası uydu operatörü SES, internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamayla yeni iletişim uydusu SES-10'un yörüngeye taşınımı için daha önce kullanılmış bir Falcon 9 roketinden yararlanılacağını duyurdu. Daha önce uzaya çıkmış bir roketi ikinci kez kullanan dünyadaki ilk şirket olacaklarını ifade eden Lüksemburg merkezli uydu firması, tarihe geçecek bu görevde SpaceX'le iş birliği yapacakları için büyük heyecan duyduklarını da ayrıca sözlerine ekledi.

Latin Amerika'nın iletişim ihtiyaçlarında kullanılacak olan SES-10 uydusu, yer eş zamanlı yörüngeye, yani ekvatordan yaklaşık 35 bin kilometre yüksekliğe taşınacak. Önümüzdeki Sonbahar aylarında gerçekleşmesi beklenen bu önemli görevde hangi Falcon 9 roketinin kullanılacağı ise henüz netlik kazanmış değil.


Kullanılmış Falcon 9 roketleri daha ucuz

Falcon 9 veya Falcon 9 benzeri roketlerin yapım maliyeti en az 60-70 milyon dolar civarında. Yalnızca tek bir tanesi bile bu şekilde inanılmaz ücretlere mal olan bu roketleri sadece bir seferliğine kullanabiliyor olmak da dolayısıyla uzay görevlerinin maliyetini epey bir artıyor. İşte SpaceX'in çözüm getirmeye çalıştığı şey de tam olarak bu. Elon Musk'ın 2002 yılında büyük bir hayali gerçeğe dönüştürmek adına kurduğu şirket, tek bir Falcon 9 roketini onlarca defa kullanarak uzay araştırmaları önündeki önemli bir engeli ortadan kaldırmayı hedefliyor.

SpaceX'in bu önemli başarısından kazanç sağlayacak olan ilk şirket de bugünkü haberle birlikte uydu firması SES oldu. Şirket temsilcisi Markus Payer, The Verge'e yaptığı açıklamalarda SES-10 uydusunun fırlatılışı için SpaceX'den bir indirim aldıklarını belirtti. Payer bu indirimin tam olarak hangi düzeylerde olduğunu ise açıklamadı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim