Anlık Bildirim

Uzmanlar: İklim değişikliğinin azaltılması için dünyadaki 3000 kömür santralinin kapanması gerekiyor

Yeni bir rapora göre sıcaklık artışını 1.5 derece altına indirmek ve iklim değişikliğine ‘darbe’ vurmak için dünyadaki 3000 kömür santralinin 2030’a kadar kapanması gerekiyor.

Yayınlan yeni bir rapor, iklim değişikliklerinin etkilerinin azaltılması için ne yapılması gerektiği ile ilgili yeni verileri ortaya çıkardı. Paris İklim Anlaşması’nın küresel sıcaklık artışını 1.5 derecenin altına düşürmek için dünya çapındaki 3000 kömürle çalışan elektrik santralinin kapanması gerekiyor.

3000 kömür santrali 2030'a kadar kapanmalı

TransitionZero tarafından yayınlanan rapora göre, şu anda dünya genelinde faaliyette olan ve depolama teknolojisi kullanmadan çalışan 2.067.713 megavatın (MW) üzerinde ‘kömür gücü’ var.

Bu birimlerin her birinin 314 MW büyüklüğünde olduğu düşünülüyor. Uluslarası Enerji Ajansı da, net sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşmak için 2030 yılına kadar bu sayının 1.192.000 MW’a düşmesi gerektiğini belirtiyor. Bu sebeple de rapor her gün yaklaşık olarak bir kömür santralinin kapanması gerektiğini söylüyor.

Bu rapor, Birleşmiş Milletler İklim Değişiklikleri Zirvesi’nden (COP26) birkaç gün önce yayınlanmasıyla da dikkat çekiyor. Araştırmanın yazarları çalışmaları da çalışmaları ile ilgili, “2030’a kadar yaklaşık 3 bin kömür ünitesinin, yani her gün yaklaşık bir ünitenin kapanması gerektiğini ortaya çıkardık. Bu gerçekleşirse sıcaklık artışını 1.5 derecenin altına düşürme ihtimali güçlenecek.”

Çin'de kömürle çalışan bir santral Tam Boyutta Gör

“Çin için oldukça önemli bir araştırma”

Açıklamalara göre bu rapor, dünyanın en çok sera gazı emisyonu oranına sahip olan Çin için de önemli bir çalışma. Uzmanlar bu rapor sayesinde ülkenin yeşil enerji kaynaklarını kullanmada daha istekli olmasını umduklarını belirtti.

TransitionZero analisti Matt Grey de açıklamalarında bununla ilgili verdiği demeçte, “Mantıklı sonuçlar elde etmek istiyorsak, çabaların yarısının Çin’den gelmesi gerekecek” dedi. Çin 2005 yılında %70’in üzerinde olan toplam enerji üretim kapasitesindeki kömür payını 2020’de %57’ye düşürmesine rağmen hâlâ kömür enerji tüketiminde üst sıralarda yer alıyor. Gray’e göre ülkenin yeşil enerji kaynaklarını benimseme oranını artırması iklim hedeflerine ulaşılması için hayati önem taşıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim