Anlık Bildirim

Wikipedia’dan kapatma kararına karşı hamle

Wikipedia, Türkiye’de mahkeme kararıyla kapatılmasının ardından resmi girişimlere başladı. Karara itiraz eden Wikipedia, Google ve YouTube kararlarını emsal gösterdi. İşte detaylar:

Wikipedia’dan kapatma kararına karşı hamle Tam Boyutta Gör

İnternet ansiklopedisi Wikipedia, Türkiye’deki kapatılma kararına karşılık hamle yaptı. Hürriyet Gazetesi’nin paylaştığı habere göre Wikimedia Vakfı'nın Türkiye'de anlaştığı yeni avukatı Gönenç Gürkaynak, Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından alınan karara itiraz etti.

5651 sayılı yasa ile sadece suç sayılan içeriğin bulunduğu sayfanın yasaklanması gibi dar çerçevede kapatma kararları uygulanabiliyordu ancak Wikipedia tarafında tüm domain’in Türkiye’den erişimine kapatılması gibi bir durum söz konusu. Vakfın avukatları da buradan yola çıkarak, söz konusu içeriklerin sadece iki dilde bulunduğunu bu nedenle tüm sitenin erişime kapatılmasının adil olmadığını ifade ediyor.

BTK tarafı, Wikipedia’nın teröre destek niteliği taşıyan içeriklerin kaldırılması konusundaki girişimlere kayıtsız kaldığını hatta bu içerikleri korumacı bir tavır takındığı iddiasında. Daha önce ülkemizde bu tür kararlara karşı çeşitli yaptırımlar uygulanmıştı.

Wikimedia Vakfı’nın konuya ilişkin resmi açıklaması ise şöyle:

“Engelleme, BTK tarafından İngilizce ve Türkçe Vikipedilerdeki birkaç maddenin Türkiye’de URL tabanlı olarak engellenmesini talep eden 28 Nisan Cuma tarihli bir tebligattan kısa bir süre sonra gerçekleşti. Dünya genelindeki gönüllü editör topluluğunun oluşturduğu ansiklopedi maddelerinin özgürce paylaşılmasının şiddet ve nefrete dayalı bir gündemin desteklenmesi şeklinde yanlış yorumlanabilmesinden dolayı derin bir endişe duyuyoruz. Bir yanlış anlaşılma olduğuna inanıyoruz. Vikipedi’nin amacı, ansiklopedik bilgileri dünyayla paylaşmaktır. Wikimedia Vakfı olarak biz, tartışmasız bir biçimde terörizmi lanetliyor ve reddediyoruz. Bilginin temel bir insan hakkı olduğuna inanıyor ve Türk hükümetinden bu engellemeyi kaldırmasını talep ediyoruz.”

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
37385 kez okundu.
59 kişi, toplam 70 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Wikipedia, mahkeme ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim