Anlık Bildirim

Yandex NV satıldı

Yandex'in Hollanda merkezli alt şirketi Yandex NV, bir grup Rus yatırımcıya satılarak yabancı yatırımcılarla bağını kopardı. Yandex NV, 31 Temmuz'dan itibaren isim değiştirerek faaliyetini sürdürecek.
Yandex NV satıldı: Rusya ile bağını koparıyor!
Rusya’nın Google ve Apple’a rakip teknoloji devi Yandex’in Hollanda merkezli alt şirketi Yandex NV, resmen satıldı. İmzalanan anlaşmaya göre Yandex, bir Rus konsorsiyuma 475 milyar ruble (5,21 milyar dolar) karşılığında devrediliyor. Bu anlaşma, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından ülkenin en büyük kurumsal satışı olarak kayıtlara geçti. Yandex NV, 31 Temmuz’a kadar Yandex markasını kullanmayı bırakacak ve adını değiştirerek faaliyetini sürdürecek.

Bu anlaşmayla birlikte Yandex NV, Rusya'daki varlıklarını tamamen satıyor. Yatırımcı grubun içinde Rus petrol devi Lukoil’e ait bir fon da yer alıyor. Lukoil’e ait yatırım fonu Argonaut’un yanı sıra Infinity Management, IT.Elaboration ve Meridian-Servis adlı diğer üç şirket de alıcılar arasında yer alıyor. Düzenleyici kurumların ve hissedarların onayının ardından satışın tamamlanması planlanıyor.

Yandex’in kurucu ortağı Arkady Volozh, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini “barbarca” olarak nitelendirmişti. Bu açıklama Rusya’da büyük ses getirmiş ve Kremlin, Yandex’i kamulaştırmak için baskı yapmıştı. Teknolojik beyin göçü oluşmaması için bu düşünceden vazgeçilmiş ancak Yandex’in yurt dışındaki merkezlerinin Rusya’ya taşınması istendi. Kremlin, Yandex’in Hollandalı şirketi Yandex NV’yi Rusya’ya taşımak için 18 aydır müzakereler yürütüyordu.

Moskova Borsası’ndaki hisselerin son üç aylık ağırlıklı ortalamasına göre Yandex’in piyasa değeri 10,2 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden önce (2021’in sonlarında) Yandex’in piyasa değeri 30 milyar dolara yaklaşmıştı. Yandex'in 5,21 milyar dolarlık satın alım anlaşmasının ardından Yandex’in ana şirketinin hisseleri düşüşe geçti.

Yandex NV Yürütme Kurulu Başkanı John Boynton, Yandex'in Şubat 2022'den bu yana çeşitli zorluklarla karşılaştığını belirterek, "Bu olağanüstü koşullarda hissedarlarımız, ekiplerimiz ve kullanıcılarımız için mümkün olan en iyi çözümü bulduğumuza inanıyoruz." ifadesini kullandı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim