Anlık Bildirim

Yeni bir beyin implantı sayesinde kör bir insanın görmesi sağlandı

İspanya’da bulunan bilim insanları tarafından geliştirilen yeni bir beyin implantı sayesinde 16 yıldır tamamen kör olan 57 yaşındaki bir hastanın yıllar sonra ilk kez görmesini sağladı.

New Atlas’a göre İspanya’da bulunan bilim insanları, kör bir hastaya, beyninin görsel korteksini doğrudan uyararak görmesini sağlayan bir beyin implantı uyguladılar.

Açıklamalara göre bu sistem, ‘yapay retina’ kullanarak ve kullanıcının önündeki ışığı algılayan bir gözlükle çalışıyor. Daha sonra bu ışık, elektrik sinyallerine dönüştürülüyor ve kullanıcının beynine implante edilen bir dizi mikro elektrotlara gönderiliyor. Bunun sayesinde de kullanıcının gözlükler tarafından alınan ışığı görmesi sağlanıyor.

16 yıldır kör olan 57 yaşındaki fen bilgisi öğretmeni

Araştırmacılar geliştirdikleri bu sistemi, 16 yıldır tamamen kör olan 57 yaşındaki bir kadın üzerinde test ettiler. Kadın deney sırasında ve sonrasında yapay retina tarafından tespit edilen şekilleri ve silüetleri tanımlayabildi. Sistem altı aylık denemeler sonrasında kadının beyninden çıkarıldı.

The Journal of Clinical Investigations’ta yayınlanan araştırmada yazarlar, “Görsellerden yoksun nöronlardan sürekli olarak yüksek kaliteli kayıtlar elde ettik ve stimülasyon parametreleri zaman içinde sabit kaldı. Hasta, bazı harfleri tanıyabildi ve hatta bazı nesnelerin sınırlarını anlayabildi” ifadelerini kullandı.

Kadın harfleri ve nesne sınırlarını tanımlayabildi Tam Boyutta Gör

“Güvenli bir sistem”

Bazı insanlar beyne elektrot yerleştirme fikri konusunda çekingen olsa da araştırma ekibi, yapay retina sisteminin beynin görsel korteks etrafındaki alanı etkilemediğini, bu yüzden sistemin oldukça güvenli olduğunu savunuyor.

Uzmanlar bu tarz bir teknolojinin uygulanmaya başlaması için oldukça erken olduğunu, daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor. Ancak erken göstergelerin umut verici olduğunu söylemek yanlış olmaz. Nöral implantlar ve gen düzenleme teknolojileri sayesinde bazı körlük türlerinin yakında tamamen ortaya kalkabilmesi oldukça muhtemel.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9297 kez okundu.
16 kişi, toplam 17 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
körlük, ispanya ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim