Anlık Bildirim

Yapay zekâ, kutuplardaki deniz buzu erimesini tahmin edebilecek

Bilim insanları, kutuplardaki deniz buzullarının erimesini tahmin edebilecek bir yapay zekâ (AI) geliştirdiler. Uzmanlara göre bu tahminler sayesinde erken uyarı sistemleri önemli ölçüde gelişebilir.

Nature Communications isimli dergide bu hafta yayınlanan bir araştırmada, British Antarctic Survey (BAS) ve The Alan Turing Institute tarafından yönetilen bir uluslararası araştırma ekibi, kuzey kutbundaki deniz buzlarının erime ihtimalini tahmin edebilen bir yapay zekâ sistemi olan IceNet’i tanıttı.

Uzmanlara göre bu sistem, iklim değişikliği nedeniyle olan deniz buzu erimeleri hakkında daha kesin tahminler sağlayarak erken uyarı sistemlerini önemli ölçüde geliştirecek.

Yapay zekâ, kutuplardaki deniz buzu erimesini tahmin edebilecek Tam Boyutta Gör

Büyük Britanya’nın 25 katı büyüklüğünde buzul eridi

Kuzey ve Güney kutuplarında bulunan ve donmuş deniz tabakaları olan deniz buzullarının erimeleri hakkında tahmin yapmak, atmosferle okyanus arasındaki karmaşık ilişki sebebiyle oldukça zordur. Ancak araştırmacılar son 40 yılda deniz buzunun sıcaklıklara karşı artan duyarlılığı sebebiyle Arktik deniz buzu alanının yarıya indiğini buldu. Bu da Büyük Britanya’nın yaklaşık olarak 25 katı büyüklüğünde bir alan kaybına tekabül ediyor. Bu olayın yaşanmasının en büyük sebebi olarak da gezegende yaşanan iklim değişiklikleri gösteriliyor.

Yapay zekâ sistemi IceNet’in ise gelecekte yaşanabilecek olan erimeleri tahmin edebilmesi ve gerekli önlemlerin alınmasında önemli bir rol oynaması bekleniyor.

Araştırmacılara göre IceNet, iki ay sonra yaşanma ihtimali olan deniz buzu erimesini tahmin etmede %95’lik bir başarı sağlıyor. Bu oran şu an önde gelen birçok modelden çok daha iyi.

Yapay zekâ, kutuplardaki deniz buzu erimesini tahmin edebilecek Tam Boyutta Gör

Geleneksel yöntemlerden binlerce kat daha hızlı

Çalışmanın yazarlarından Tom Anderrson araştırma ile ilgili şu ifadeleri kullandı: “Kuzey Kutbu iklim değişikliğinden etkilenen bölgelerin başında geliyor. Son 40 yılda yaşanan deniz buzu erimesi ise buna çok iyi bir örnek. IceNet’in ise bu erimeleri tahmin etme potansiyeli oldukça büyük. Bu sistem, geleneksel yöntemlerden binlerce kat daha hızlı çalışıyor ve daha iyi sonuçlar veriyor.”

Bir diğer araştırmacı Dr. Scott Hosting ise yapay zeka sistemi ile ilgili, “IceNet, buzullardaki erimeleri tahmin etmek için onlarca yıllık uydu verilerini binlerce yıllık iklim simülasyon verileriyle birleştirerek inceliyor ve geleneksel yöntemlerle başarılamayacak sonuçlara varıyor” ifadelerini kullandı.

Tom Anderrson’a göre sistem için bir sonraki hedef, modelin günlük bir versiyonunu geliştirerek hava durumu sistemleri gibi gerçek zamanlı ve herkese açık olarak sunulan bir erken uyarı sistemi geliştirmek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim