Anlık Bildirim

Yıldızının ölümünden kurtulan bir ötegezegen keşfedildi

Bilim insanları, Jüpiter benzeri bir ötegezegen keşfetti. Uzmanlara göre yıldızının ölümünden kurtulan bu gezegen, kendi güneş sistemimizin geleceği ile ilgili bilgi sağlayabilir.

The New York Times’ın haberine göre bilim insanları Jüpiter benzeri yeni bir ötegezegen keşfetti. Bu gezegen, bir zamanlar güneş gibi olan yıldızının ölmesine rağmen kurtulduğu için önemli bir keşif olarak nitelendirildi.

Jüpiter benzeri ötegezegen keşfedildi Tam Boyutta Gör

Nature dergisinde yayınlanan araştırmaya göre keşfedilen beyaz cüce yıldız ve ötegezegen yaklaşık olarak 6.500 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor ve yaklaşık olarak 5 milyar yıl içinde kendi güneş sistemimizin nasıl bir durumla karşı karşıya olacağı ile ilgili bir ön izlemeyi bizlere sunuyor.

Güneş gibi bir sarı cüce yıldız, helyum arzını tükettiğinde, kırmızı bir dev hâline gelir ve yakınında bulunan (Dünya, Mars, Venüs ve Merkür) gezegenleri yakarak yok eder.

 Daha sonra da orijinal kütlesinin yaklaşık olarak yarısına sahip daha küçük bir beyaz cüce yıldıza dönüşür. Dünya, Mars, Venüs ve Merkür gibi iç gezegenlerin sonunun böyle olacağı belli olsa da Jüpiter, Uranüs gibi uzaktaki gezegenlerinin kaderinin nasıl olacağı bilinmiyordu. Yapılan yeni araştırma da bu duruma açıklık getirmiş olabilir.

Araştırma ekibi, Hawaii’de bulunan WM Keck gözlemevindeki Keck II teleskobunu kullanarak güneş benzeri bir beyaz cücenin yörüngesinde bulunan Jüpiter benzeri ötegezegene Einstein sayesinde ortaya çıkan mikro mercekleme yöntemiyle ulaştılar.

Güneş, beyaz cüceye dönüşerek Dünya'yı yok edebilir Tam Boyutta Gör

“Bazı gezegenler hayatta kalabilir”

Ekip, araştırma boyunca gezegenin yıldızını bulmaya çalıştı. Ancak en sonunda yıldızın görülemeyecek kadar küçük bir beyaz cüceye dönüştüğünü anladılar. Bu bulgular, sonucunda da geniş yörüngeli gezegenlerin iç gezegenlerden daha yaygın olduğunu ve gelecekte Güneş öldüğünde güneş sistemimizdeki bazı gezegenlerin hayatta kalabileceğini gözler önüne serdi.

Çalışmanın yazarlarından David Bennet de yaptığı açıklamalarda, “Dünya’nın geleceği o kadar pembe olmayabilir çünkü Güneş’e çok yakın. Eğer insan ırk Jüpiter’in veya Satürn’ün yörüngesine taşınırsa Güneş’in etrafındaki yörüngede hayatta kalma şansı olabilir” ifadelerini kullandı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8238 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
güneş, güneş sistemi ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim