Anlık Bildirim

Yüzen rüzgar türbinleri Türkiye’nin geleceği olabilir

Açık denizlere kurulan yüzen rüzgar türbinleri, kesintisiz ve güçlü rüzgarları kullanarak rüzgardan daha verimli yararlanmanın anahtarı olabilir. Üstelik ülkemiz bu konuda önemli avantajlara sahip.

Yüzen rüzgar türbinleri Tam Boyutta Gör

Rüzgar türbinleri ucuz ve yüksek enerji vermesi ile Türkiye’nin de son dönemlerde üzerine eğildiği bir elektrik ürütim şekli oldu. Özellikle verilen teşvikler ve yerli olmasına göre artan ödemeler sayesinde güçlü bir rüzgar türbini üretim merkezi de olmaya başladık.

Fakat Avrupa’da görebileceğiniz devasa türbinleri daha kullanmadık. Bunun esas nedeni bu devasa yapıların üretim, nakliye ve montajlarının ancak deniz gibi makul yerlerde yapılabilmesi. En nihayetinde kendi yaptığınız orman yolundan geçirebileceğiniz büyüklüğün bir sınırı oluyor ama bu durum denizde söz konusu değil.

Ülkemizin bu konuda önüdeki en büyük engel ise coğrafi yapı ile ilintili. Avrupa aslında denizlerle çevreli olsa dahi bir kıta sahanlığı üzerine oturmuş durumda. Bu da denizden kilometrelerce uzaklıkta bile rüzgar türbinlerini zemine monte etmenin mümkün olacağı deniz derinliklerini olanaklı kılıyor.

Anadolu Coğrafyası için büyük avantaj

Ne yazık ki bu bizim için geçerli değil. Güvenli ve görüntü kirliliği oluşturmayacak şekilde monte edilecek olan rüzgar türbinlerin olduğu mesafeler Anadolu coğrafyasında hızla derinleşmekte. Fakat bu durumu değiştirebilecek bir gelişme var; yüzer rüzgar türbinleri teknolojisi. Bu teknoloji odağında geliştirilmiş rüzgar türbileri dünyada hızla gelişmekte zira aynı sorundan dünyanın %80’i etkilenmekte. Bunna ABD kıyıları da dahil.

Türkiye’nin ise bu konuda eşsiz bir şansı mevcut. Hali hazırda kıta sahanlığımızı ilan ettiğimiz alanlardan müthiş bir enerji üretebiliriz zira açık denizde rüzgar daha kesintisiz ve hızlı esmekte. Bir yandan da tersane ve rüzgar türbini üretim sanayimiz hali hazırda gelişmiş durumda.

Üstelik bu üretilenler deniz üzerinden nakledildiği için tüm Doğu Akdeniz’e ihraç potansiyelimiz de mevcut. Yapmamız gereken ise bu konuda mevzuat ve yönetmelikleri hızla çıkartırken üretim şirketlerimizi Ar-Ge’ye yönlendirmek olacaktır.

Dünyanın en büyük yüzer rüzgar türbini santrali de açıldı. İskoçya’da hizmete geçen tesis 50 MW'lık toplam kapasitesi ile 55.000 eve yetecek enerji sağlayabiliyor. Ülkede öncesinde test için 2018’den beri 2 MW’lık bir türbin bulunuyordu. Son çalışmalar ile bu tesise eklemeler yapıldı ve 5 adet 9.5 MW’lık Vestas türbin de hayata geçti.

Aşağıda yer alan galeride, İskoçya'da kurulmuş ilk yüzen rüzgar türbininden görseller yer alıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Editörün Seçimi Yorum
mantikli olabilir, turkiye cevresindeki denizlerin bir avantaji daha okyanuslardaki gibi sert firtinalar kasirgalar, gelgitler olmuyor. cevremizdeki denizler ol...
Yorumu gör »
darkaura
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7749 kez okundu.
18 kişi, toplam 19 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Enerji, rüzgar enerjisi ve
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim