Anlık Bildirim

1977 yılında fırlatılan Voyager 1, Dünya ile iletişimini kaybetti

NASA'nın yıldızlararası uzaydaki Voyager 1 sondası arıza nedeniyle Dünya’ya “telefon” edemiyor. Sonda, veri alabilse de Dünya'ya hiçbir bilim veya mühendislik verisi gönderemiyor.
1977 yılında fırlatılan Voyager 1, Dünya ile iletişimini kaybetti Tam Boyutta Gör
NASA'nın Voyager 1 sondası şu anda Dünya'ya herhangi bir bilimsel ya da sistem verisi iletemiyor. 1977 yılında fırlatılan 46 yaşındaki uzay aracı komutları alabiliyor, ancak sondanın bilgisayarlarında bir sorun ortaya çıkmış gibi görünüyor.

NASA'nın 12 Aralık'ta yayınladığı blog yazısına göre, Voyager 1'in uzay aracının bilimsel araçlarından gelen mühendislik bilgilerini ve verileri toplayan uçuş veri sistemi (FDS) artık sondanın telekomünikasyon ünitesiyle (TMU) beklendiği gibi iletişim kurmuyor.

Voyager 1, evi arayamıyor

Voyager 1’de bulunan FDS, düzgün çalıştığında, uzay aracının topladığı bilgilerin bir veri paketi halinde derliyor ve daha sonra TMU kullanılarak Dünya'ya iletiliyor. NASA'nın blog yazısında, son zamanlarda bu veri paketinin "takılı kaldığı" ve birler ve sıfırlardan oluşan tekrarlayan anlamsız bir model ilettiği belirtildi. Voyager'ın mühendislik ekibi sorunun izini FDS sistemine kadar sürebilse de çözümün ne kadar zaman alacağı belirsiz.

1977 yılında fırlatılan Voyager 1, Dünya ile iletişimini kaybetti Tam Boyutta Gör
Voyager 1 ve ikiz uzay aracı Voyager 2, 1977 yılında fırlatıldı ve tarihteki diğer tüm uzay araçlarından daha uzun süredir faaliyette bulunuyorlar. Her ikisi de yıldızlararası uzayda, hızla Dünya’dan uzaklaşmaya devam ediyor. Voyager 1, an itibariyle Dünya’dan 24,3 milyar kilometre uzakta bulunuyor. Bu, ışık hızı ölçeğinde 22 saat 33 dakikalık uzaklık anlamına geliyor. Dolayısıyla Voyager ile karşılıklı iletişim yaklaşık 45 saat kadar sürüyor. Bu nedenden dolayı NASA mühendisleri sondanın FDS'si için bir düzeltme gönderebildiklerinde, çalışıp çalışmadığını öğrenmek için ertesi güne kadar beklemek zorunda kalıyor.

Ve çözüm, sistemi tekrar açıp kapatmak kadar basit değil (bunu denediler ve işe yaramadı). Uzay aracının yaşı ve donanımı benzersiz bir dizi zorluk ortaya koyuyor. NASA teknisyenleri, 1970'lerde seleflerinin sahip olduğu teknoloji ve altyapı çerçevesinde çalışmak zorundalar ve bu da bazen bazı yaratıcı yazılım çözümlerini zorunlu kılıyor.

Kaynakça https://blogs.nasa.gov/sunspot/2023/12/12/engineers-working-to-resolve-issue-with-voyager-1-computer/ https://www.space.com/voyager-1-flight-data-system-glitch Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
33115 kez okundu.
11 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
nasa, voyager 1 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim