Anlık Bildirim

Norveç’li yenilenebilir enerji şirketi, çoklu türbin platformu Rüzgâr Yakalayan'ı duyurdu

Norveç merkezli Rüzgâr Yakalama Sistemleri (WCS) adlı şirket, rüzgâr enerjisi üretmek için kurulan çiftliklerin maliyetlerini ciddi oranda düşürecek bir sistem geliştirdi.

324 metrelik çoklu rüzgâr türbini
Yenilenebilir enerji kaynakları arasındaki yerine her geçen sağlamlaştıran rüzgâr enerjisi, ortaya konan yaratıcı çözümler sayesinde çok daha verimli halde kullanılabiliyor. Norveç merkezli Rüzgâr Yakalama Sistemleri (WCS) adlı şirketin geliştirdiği türbin çözümü, söz konusu gelişmelerden sadece biri.

Şirketin Rüzgâr Yakalayan adını verdiği rüzgâr türbini, yüzlerce küçük türbinin metal bir yapı üzerinde yükselmesi prensibiyle işleyen bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. 324 metre yüksekliğe sahip olacağı ifade edilen sistemin bir yılda üreteceği elektrik ise yaklaşık 80 bin evin enerji ihtiyacını karşılayabilecek. Şirket yetkililerinin yapmış olduğu açıklamalara göre Rüzgâr Yakalayan sistemi, hâlihazırda kullanılan en güçlü türbinlere kıyasla beş kata kadar daha fazla elektrik üretebilecek.

WCS’e göre Rüzgâr Yakalayan’ı diğer türbinlerden ayıran en önemli özelliklerden biri sistemin rüzgâr tarama kapasitesi. Dünyanın en büyüğü kabul edilen 15 MW kapasiteli Vestas V 236’ya kıyasla iki buçuk kat daha geniş bir tarama kapasitesi sunan sistem, sahip olduğu küçük pervaneler sayesinde neredeyse her tür rüzgâr tipine tepki verebiliyor.

Maliyetlerde ciddi düşüş

Özellikle kuvveti rüzgârlarda zarar görmeyi engellemek adına pervanelerini indiren klasik rüzgâr türbinlerinin aksine çalışmaya devam eden Rüzgâr Yakalayan, teorik anlamda %500 oranında daha fazla yıllık üretim vadediyor.

324 metrelik çoklu rüzgâr türbini

Norveçli şirketin geliştirdiği sistemin bir diğer avantajı ise küçük türbinlerin sahip olduğu üretim, kurulum ve bakım maliyetleri. Deniz üzerinde diğer türbinler gibi kuruluşu gerçekleştirilen sistemin, rakiplerinin aksine vinç ve özel tasarım gemilere ihtiyacı bulunmuyor. Son olarak WCS’nin geliştirdiği sisteme biçtiği ömür, yaklaşık 50 yıl olarak karşımıza çıkmakta. Bu da rakiplerine kıyasla en az 20 yıl daha uzun operasyon süresi demek.

Sistemin ne zaman tam anlamıyla hayata geçeceği ise henüz belli değil. Ancak şirket, vaatlerini gerçekleştirebilirse rüzgâr enerjisi sektörü çok daha hızlı bir atılım gerçekleştirebilir.  

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
42157 kez okundu.
25 kişi, toplam 27 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
rüzgar enerjisi, norveç ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim